Milieu & Natuur

“Ik bescherm de mangrove, de mangrove beschermt mij”

19 februari 2022

Een einde aan de bedreigingen van natuur en inwoners van Colombiaans kustgebied

Sinds 1960 is 57 procent van de Colombiaanse mangrovebossen verdwenen. Dit ondergewaardeerde ecosysteem moet eindelijk de status krijgen die het verdient. Samen met bewoners van de zuidwestelijke departementen Cauca en Nariño, ProPacífico en andere organisaties is de Colombiaanse Fundación A-Kasa gestart met het project Kasa Mangle (‘mangrovehuis’) om mangroves aan te planten met als leus “Ik bescherm de mangrove, de mangrove beschermt mij”.

Door middel van crowdfunding kan iedereen helpen mangrovezaailingen te planten in de bedreigde bossen langs de Colombiaanse Stille Oceaankust. Het gaat immers niet alleen om het redden van een ernstig bedreigd ecosysteem, maar ook om de levens van velen die afhankelijk zijn van een gezond mangrovebos. Veel families in Timbiquí (Cauca), Iscuandé en La Tola (Nariño) doen dan ook enthousiast mee als ecoguardianes, ecobeschermers.

Volgens de Fundación A-Kasa is het gebied een hotspot van biodiversiteit, dat echter ernstig bedreigd wordt. Niet alleen ontbreekt het aan duurzame ontwikkelingsstrategieën en wordt de lokale bevolking niet betrokken bij beleid, lokale en regionale overheden zijn zwak en de nationale regering toont nauwelijks belangstelling voor de mangroves van de Costa Pacífica. Het gevolg is dat ruim 80 procent van de inwoners in het projectgebied in armoede leeft en dat bijna 90 procent niet kan voorzien in de eigen basisbehoeften.

Hun toekomst wordt bovendien belemmerd door menselijk ingrijpen in de natuur om hen heen, klimaatverandering en de ontwrichtende invloed die gewapende partijen (guerrilla, paramilitairen, drugs- en andere bendes) hier tientallen jaren gehad hebben.

Herbebossing van het mangrovebos moet niet alleen de menselijke bewoners bescherming bieden tegen zeespiegelstijging en stormen van zee, maar ook ten goede komen aan de flora en fauna van het gebied. Duurzaam beheer van deze natuurlijke grondstoffen garandeert voedselzekerheid en inkomsten. De Fundación A-Kasa begeleidt lokale organisaties dan ook met trainingen onder meer om het bestaande mangrovebos actief te beschermen en bij het vermarkten van producten hieruit. En dus met het aanplanten van zaailingen.

“We willen niet meer dat onze mangroves omgehakt worden, want daar ligt ons leven”, aldus gemeenschapsleider Carmelo Castillo uit Iscuandé.

Bron: fundacionakasa.org

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Een rapport dat maandag door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) is gepubliceerd, bevestigt wat velen ter plaatse met eigen ogen zien. De opwarming van de aarde verandert de intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden, de natuurlijke opwarming en afkoeling van delen van de Stille Oceaan die weerpatronen over de hele wereld veranderen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This