Politiek & Maatschappij

Euthanasie Colombiaanse vrouw op laatste moment afgebroken

11 oktober 2021

De euthanasie van Martha Sepúlveda stond gepland op zondag 10 oktober. Zij zou de eerste Colombiaanse persoon worden die niet terminaal ziek is maar wel een humane dood zou krijgen. De kliniek annuleerde de geplande euthanasie enkele uren daarvoor.

De 51-jarige vrouw lijdt aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een zeldzame, neurologische ziekte waar tot nu toe geen effectieve behandeling tegen is. Deze ongeneselijke ziekte maakt haar leven ondraaglijk. Sepúlveda wilde een humane dood en zocht hulp bij de kliniek Incodol. Een comité besloot dat zij voldeed aan de voorwaarden van de Colombiaanse wetgeving om euthanasie te krijgen.

De Colombiaanse wet staat euthanasie toe bij patiënten waarvan de verwachting is dat ze binnen zes maanden zal overlijden, bij Sepúlveda is dit niet het geval. Haar zaak leidde tot een verhitte discussie binnen de Colombiaanse samenleving over het recht op een humane dood wanneer mensen zich niet in een terminale fase bevinden.Op 3 oktober werd op de televisiezender Caracol een reportage getoond over Sepúlveda. Er werden beelden getoond van een gelukkige vrouw, en daarmee de twijfel gezaaid of ze wel ondraaglijk lijdt. Naar aanleiding van de reportage besloot de kliniek haar zaak te herzien, en besloot de euthanasie te annuleren. Volgens Incodol is hiermee mogelijk aangetoond dat het waarschijnlijk is dat Sepúlveda over zes maanden nog leeft, waardoor haar geval niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor euthanasie. De advocaat van de Colombiaanse vrouw maakte bekend dat de kliniek geen contact heeft gehad met Sepúlveda over de herziening van haar zaak. De familie begrijpt niet dat de kliniek aan de hand van een reportage conclusies trekt over het moment waarop de vrouw op natuurlijke wijze zou kunnen overlijden. De advocaat van Sepúlveda verwacht dat de voogdijrechter de patiënt in het gelijk zal stellen en een humane dood zal toestaan wanneer de vrouw dat wenst.

Het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid verklaarde afgelopen weekend dat in Colombia geen enkele euthanasie is uitgevoegd die niet voldoet aan de voorwaarde van een terminale ziekte. Het spectrum van gevallen waarin een persoon euthanasie kan krijgen is nog niet verruimd voor niet-terminale patiënten en mensen die psychisch of fysiek lijden aan de gevolgen van lichamelijk letsel of een ernstige en ongeneeslijke ziekte.

Bronnen: BBC Español, El Tiempo, El Heraldo, El Colombiano

Gerelateerde berichten

Het altaar en de jeugd

Het altaar en de jeugd

‘Ik ben de zoon van een admiraal, de broer van twee dode guerrillero’s en we waren allemaal communisten.’ Toen journalist Robert-Jan Friele (1978) deze uitspraak van de Colombiaan Eduardo Pizarro (1949) in een krantenkop las, liet deze hem niet meer los. Friele stuitte erop in 2012 toen hij zich voorbereidde op een interview met Pizarro, die toen ambassadeur in Nederland was. Friele tekende het fascinerende familieverhaal op in De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This