Politiek & Maatschappij

Een van Colombia’s meest gevreesde guerrillaleiders vermoord in Venezuela

7 december 2021

Redactie

Een van Colombia’s meest gevreesde guerrillacommandanten is gedood in Venezuela, meldden regeringsgetrouwe media afgelopen zondag. De dissidente voormalige FARC-commandant Hernán Darío Velásquez, bijgenaamd ‘El Paisa’ werd doodgeschoten door rivaliserende guerrillastrijders in de Venezolaanse grensstaat Apure, vertelden regeringsbronnen uit Caracas naar verluidt aan de media in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Zijn dood is niet officieel bevestigd en het Colombiaanse leger zei niets van de moord af te weten. Lokale media hebben gespeculeerd dat huurlingen Velásquez mogelijk hebben vermoord, op zoek naar beloningen voor zijn gevangenneming. Op een persconferentie zei de Colombiaanse president Ivan Duque dat “de informatie die bestaat is dat deze man niet meer in omloop is”. “Dit is in het belang van Colombia”, voegde de president eraan toe.

Colombiaanse staatstroepen waren niet betrokken bij de moord, zeiden “zeer hoge officiële bronnen” uit Caracas tegen de krant El Tiempo. De Venezolaanse regering heeft de gemelde dood van de guerrillacommandant niet bevestigd aan de lokale media. De guerrillagroep van El Paisa, ‘Segundo Marquetalia’, reageerde ook niet meteen op de geruchten.

Volgens El Tiempo en radiostation Blu is de voormalige commandant van de inmiddels ter ziele gegane guerrillagroep FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) vermoord door leden van het rivaliserende ‘Zuidoostblok’. Segundo Marquetalia wedijvert sinds de oprichting in 2019 met meerdere illegale gewapende groepen om de controle over het grensgebied.

In Apure heeft de groep van El Paisa gediscussieerd over de controle over herbewapende FARC-guerrilla’s met het Zuidoostblok, dat in 2016 werd gevormd door FARC-dissidenten. Guerrillagroep ELN (het Nationale Bevrijdingsleger) en Venezolaanse illegale gewapende groepen zijn ook actief in het gebied dat grenst aan de wetteloze provincie Arauca.

Als de dood van El Paisa wordt bevestigd, is dit het tweede grote verlies voor de groep dit jaar. Santrich, ooit een sleutelfiguur in het vredesproces, werd in mei gedood tijdens een vuurgevecht in Venezuela door – volgens de dissidente groep – Colombiaanse legercommando’s. Ongeveer 13.000 Farc-guerrillastrijders hebben hun wapens neergelegd sinds het staakt-het-vuren van 2016 en de groep is sindsdien overgegaan in een kleine politieke partij met tien zetels in het Colombiaanse congres. Niettemin gaat het geweld door in sommige regio’s van Colombia, waar naar schatting vijfduizend dissidenten blijven vechten tegen regeringstroepen.

Wie is El Paisa?

Informatie over El Paisa is moeilijk te vinden, aangezien de voormalige FARC-commandant het grootste deel van zijn volwassen leven buiten de wet heeft doorgebracht. Volgens lokale media begon de naar verluidt gedode guerrillachef zijn carrière als huurmoordenaar van het Medellín-kartel en trad hij begin jaren negentig van de vorige eeuw toe tot de FARC, toen het drugskartel uiteenviel. Na zijn toetreding tot de FARC, werd El Paisa de commandant van de elite-eenheid ‘Teofilo Forero’ van de guerrilla, die oorspronkelijk werd opgericht in 1993 om de politieke en militaire leiders van de FARC te beschermen. De voormalige guerrillacommandant demobiliseerde en ontwapende samen met de FARC in 2017, maar verdween een jaar later samen met voormalig vredesonderhandelaar ‘Ivan Marquez’. De twee doken weer op in augustus 2019 toen zij en een twintigtal andere voormalige FARC-commandanten de vorming van Nueva Marquetalia aankondigden. Sindsdien speculeren de media over de verblijfplaats van El Paisa.

Colombia Reports, BBC World News

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This