Column Colombia

De wielrenner en de politiek

10 juli 2022

Nico Verbeek

De verkiezingen zijn voorbij en Gustavo Petro is met een verschil van ruim drie procent gekozen tot de nieuwe president van Colombia. Er was een recordopkomst (bijna zestig procent) en meer dan elf miljoen Colombianen stemden op Petro, de kandidaat van ‘de verandering’. De uitslag werd door zijn tegenstander nog dezelfde avond erkend en de gevreesde onrust bleef uit.

Maar de spanning zat er goed in. Dat kwam vooral door de verhitte en gepolariseerde verkiezingscampagne waarbij alle mogelijke normen van fatsoen en integriteit zonder enig voorbehoud werden geschonden. Natuurlijk waren vooral de sociale netwerken het toneel waar de bloedigste gevechten plaatsvonden en met name via Twitter gingen voor- en tegenstanders van de presidentskandidaten elkaar te lijf.

Ook talrijke bekende Colombianen deden hieraan mee en voor een van de allerberoemdste, wielrenner en Tour de France-winnaar Egan Bernal, had de polemiek op z’n Twitter-account onverwachte en vervelende gevolgen. Bernal steunde in de eerste ronde de rechtse kandidaat Federico Gutiérrez en stemde in de tweede ronde op Rodolfo Hernández.

Bernal was en is dus een uitgesproken tegenstander van de uiteindelijke winnaar Gustavo Petro, en dat werd hem door heel wat landgenoten niet in dank afgenomen.  Na Bernals overwinning in de Tour van 2019 werd in ‘zijn’ stad Zipaquirá als eerbetoon een grote muurschildering gemaakt. In de hitte van de verkiezingsstrijd werd die door aanhangers van de nieuwe president beschadigd. Met rode verf werd over de beeltenis van Bernal geschreven: ‘Teleurstelling!’ en ‘Bernal, jij vertegenwoordigt ons niet!’ Ook werd de wielrenner het slachtoffer van een groot aantal memes die hem de nederlaag van zijn kandidaat er goed in wreven.

En zoals het een groot sportman betaamt, reageerde hij sportief op zijn ‘politieke’ nederlaag. Nog op de dag van de uitslag schreef hij op zijn Twitter-account: “Of we het nou leuk vinden of niet, onze nieuwe president is Gustavo Petro. Volledig respect voor elke persoon die op de nieuwe president heeft gestemd: dat is democratie! Hij heeft nu een grote verantwoordelijkheid voor al die burgers die op hem hebben gestemd en ook voor de meer dan tien miljoen burgers die tegen hem waren. Ik hoop dat hij ons laat zien dat we ons vergist hebben!”

Naar aanleiding van het bekladden van zijn kunstwerk schreef hij op zijn Twitter account, waar hij bijna een half miljoen volgers heeft, het volgende. “Voor degene die bezorgd zijn over de aanvallen waarmee ik te maken heb gekregen, wil ik alleen maar dit zeggen: Vijf maanden geleden was ik praktisch dood en nu ben ik weer hersteld en kan ik alweer denken aan een nieuwe start. Na alles wat ik heb meegemaakt in mijn leven, raak ik door deze gebeurtenis niet van slag.”

Dat waren wijze woorden van een man die nog niet zo lang geleden op het randje van leven en dood balanceerde na een vreselijk ongeluk tijdens een training op de openbare weg. Eind januari klapte hij met een snelheid van meer dan zestig kilometer per uur tegen de achterkant van een stilstaande bus en brak hij zo ongeveer alle botten in zijn lichaam en lag hij dagenlang in coma. Hij herstelde wonderbaarlijk snel en nu is hij in Europa en bereidt hij zich samen met zijn teamgenoten van de Ineos-ploeg voor op een aantal koersen in het najaar. De Tour de France kwam nog te vroeg.

Ook de pas gekozen president is op de vredestour. De man die vóór de verkiezingen de polemiek niet schuwde en zich een harde en onverzoenlijke tegenstander toonde, laat zich nu van zijn ‘vriendelijke’ kant zien. Hij pleit nu voor een ‘nationale eenheid’, praat met alle politieke partijen en heeft zelfs een onderhoud gehad met zijn ideologische en historische aartsvijand, ex-president Álvaro Uribe.

Dat politici van alle partijen in het Congres, behalve het Centro Democrático van Uribe, zich achter Gustavo Petro hebben geschaard, is niet per se positief nieuws. Deze behendige ondernemer-sjacheraars van de nationale politiek schuren traditiegetrouw zo dicht mogelijk tegen de uitvoerende macht aan, of de president nou van hun eigen partij is of van een rivaliserende club. De grote vraag ondertussen is hoe hoog de prijs zal zijn die ze voor hun ‘steun’ aan de nieuwe president in rekening zullen brengen…

Gerelateerde berichten

Nog een eigen doelpunt!

Nog een eigen doelpunt!

De naam van Andrés Escobar is voor altijd verbonden met het beroerdste eigen doelpunt uit de voetbalgeschiedenis. En dat komt vooral door de gevolgen die het voor de ongelukkige voetballer zelf had. Tien dagen nadat hij op het WK in 1994 tegen gastland Verenigde Staten z’n eigen doelman passeerde, werd hij in z’n stad Medellín vermoord. Bijna dertig jaar later kwam Netflix naar Colombia om er een tv-serie van te maken en de legende van z’n sokkel te stoten. De familie is niet blij.

Lees meer
Het spoor bijster

Het spoor bijster

De naam Edwin Vela dook deze week verschillende keren op in de Nederlandse media. Hij werd gepresenteerd als een zogenaamde fixer, wat wil zeggen dat hij researchwerk opknapt voor bijvoorbeeld buitenlandse tv-ploegen die in Colombia een programma willen maken. Hij was betrokken bij het speurwerk naar de biologische families van een aantal in Nederland geadopteerde kinderen, onder andere voor het programma Spoorloos.

Lees meer
In handen van hufters

In handen van hufters

Het was geen prettig gezicht. De pas beëdigde senator stond stomdronken voor de ingang van het hotel in Cartagena te schelden tegen politieagenten, nadat het personeel van het hotel hun hulp hadden ingeroepen. De senator ging gekleed in luchtige, witte kleding, was bezweet van opwinding en had een vochtige plek in z’n kruis waar hij de urine z’n vrije loop had gelaten. Hij moest door leden van zijn veiligheidsteam vastgepakt worden, anders was hij de politieagenten te lijf gegaan.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This