Column Colombia

De wielrenner en de politiek

10 juli 2022

Nico Verbeek

De verkiezingen zijn voorbij en Gustavo Petro is met een verschil van ruim drie procent gekozen tot de nieuwe president van Colombia. Er was een recordopkomst (bijna zestig procent) en meer dan elf miljoen Colombianen stemden op Petro, de kandidaat van ‘de verandering’. De uitslag werd door zijn tegenstander nog dezelfde avond erkend en de gevreesde onrust bleef uit.

Maar de spanning zat er goed in. Dat kwam vooral door de verhitte en gepolariseerde verkiezingscampagne waarbij alle mogelijke normen van fatsoen en integriteit zonder enig voorbehoud werden geschonden. Natuurlijk waren vooral de sociale netwerken het toneel waar de bloedigste gevechten plaatsvonden en met name via Twitter gingen voor- en tegenstanders van de presidentskandidaten elkaar te lijf.

Ook talrijke bekende Colombianen deden hieraan mee en voor een van de allerberoemdste, wielrenner en Tour de France-winnaar Egan Bernal, had de polemiek op z’n Twitter-account onverwachte en vervelende gevolgen. Bernal steunde in de eerste ronde de rechtse kandidaat Federico Gutiérrez en stemde in de tweede ronde op Rodolfo Hernández.

Bernal was en is dus een uitgesproken tegenstander van de uiteindelijke winnaar Gustavo Petro, en dat werd hem door heel wat landgenoten niet in dank afgenomen.  Na Bernals overwinning in de Tour van 2019 werd in ‘zijn’ stad Zipaquirá als eerbetoon een grote muurschildering gemaakt. In de hitte van de verkiezingsstrijd werd die door aanhangers van de nieuwe president beschadigd. Met rode verf werd over de beeltenis van Bernal geschreven: ‘Teleurstelling!’ en ‘Bernal, jij vertegenwoordigt ons niet!’ Ook werd de wielrenner het slachtoffer van een groot aantal memes die hem de nederlaag van zijn kandidaat er goed in wreven.

En zoals het een groot sportman betaamt, reageerde hij sportief op zijn ‘politieke’ nederlaag. Nog op de dag van de uitslag schreef hij op zijn Twitter-account: “Of we het nou leuk vinden of niet, onze nieuwe president is Gustavo Petro. Volledig respect voor elke persoon die op de nieuwe president heeft gestemd: dat is democratie! Hij heeft nu een grote verantwoordelijkheid voor al die burgers die op hem hebben gestemd en ook voor de meer dan tien miljoen burgers die tegen hem waren. Ik hoop dat hij ons laat zien dat we ons vergist hebben!”

Naar aanleiding van het bekladden van zijn kunstwerk schreef hij op zijn Twitter account, waar hij bijna een half miljoen volgers heeft, het volgende. “Voor degene die bezorgd zijn over de aanvallen waarmee ik te maken heb gekregen, wil ik alleen maar dit zeggen: Vijf maanden geleden was ik praktisch dood en nu ben ik weer hersteld en kan ik alweer denken aan een nieuwe start. Na alles wat ik heb meegemaakt in mijn leven, raak ik door deze gebeurtenis niet van slag.”

Dat waren wijze woorden van een man die nog niet zo lang geleden op het randje van leven en dood balanceerde na een vreselijk ongeluk tijdens een training op de openbare weg. Eind januari klapte hij met een snelheid van meer dan zestig kilometer per uur tegen de achterkant van een stilstaande bus en brak hij zo ongeveer alle botten in zijn lichaam en lag hij dagenlang in coma. Hij herstelde wonderbaarlijk snel en nu is hij in Europa en bereidt hij zich samen met zijn teamgenoten van de Ineos-ploeg voor op een aantal koersen in het najaar. De Tour de France kwam nog te vroeg.

Ook de pas gekozen president is op de vredestour. De man die vóór de verkiezingen de polemiek niet schuwde en zich een harde en onverzoenlijke tegenstander toonde, laat zich nu van zijn ‘vriendelijke’ kant zien. Hij pleit nu voor een ‘nationale eenheid’, praat met alle politieke partijen en heeft zelfs een onderhoud gehad met zijn ideologische en historische aartsvijand, ex-president Álvaro Uribe.

Dat politici van alle partijen in het Congres, behalve het Centro Democrático van Uribe, zich achter Gustavo Petro hebben geschaard, is niet per se positief nieuws. Deze behendige ondernemer-sjacheraars van de nationale politiek schuren traditiegetrouw zo dicht mogelijk tegen de uitvoerende macht aan, of de president nou van hun eigen partij is of van een rivaliserende club. De grote vraag ondertussen is hoe hoog de prijs zal zijn die ze voor hun ‘steun’ aan de nieuwe president in rekening zullen brengen…

Gerelateerde berichten

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Egan Bernal en de bus die hij niet zag

Het is 24 januari 2022. Vergezeld door enkele teamgenoten uit zijn INEOS-ploeg gaat wielrenner Egan Bernal de drukke autoweg van Bogotá naar Tunja op om te trainen. De renners blijven op een kleine afstand van elkaar, want ze proberen het scenario van een tijdrit na te bootsen. Alleen, dit is de openbare weg en er is veel verkeer.

Lees meer
Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

Juan Valdez is dood, lang leve Juan Valdez!

De Nationale Federatie van Koffietelers rouwt om het verlies van zijn icoon Juan Valdez, wereldwijd het uithangbord van de Colombiaanse koffie. De man die hem verpersoonlijkte, Carlos Castañeda, stierf enkele weken geleden op 58-jarige leeftijd in de Las Vegas-kliniek in Medellín, waar hij herstelde van een hartoperatie.

Lees meer
Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This