Politiek & Maatschappij

De ‘valse positieven’ zijn weer terug in Colombia

8 april 2022

Militaire operatie tegen FARC leidt tot massamoord

In de vroege morgen van 28 maart 2022 lagen veel inwoners van Puerto Leguízamo hun roes nog uit te slapen na een wild, meerdaags feest. In de bosjes vlakbij lagen zwaarbewapende Colombiaanse militairen. Wat er vervolgens precies gebeurde is nog onduidelijk, maar korte tijd later lagen er elf lijken in de straten van het stadje, tegenover Peru aan de grensrivier de Putumayo.

Volgens inwoners waar Al Jazeera mee sprak, waren onder de doden de 16-jarige Brayan Santiago Pama en de inheemse leider Pablo Panduro Coquinche. Toch sprak president Iván Duque later die dag in de hoofdstad Bogotá van een succesvolle operatie “waarbij onze veiligheidsdiensten er in geslaagd zijn 11 leden van een dissidente groepering van de guerrillabeweging FARC te neutraliseren en vier andere misdadigers te arresteren”.

Getuigen beweren echter dat de slachtoffers absoluut geen rebellen waren, maar burgers. En dat het leger probeerde een massamoord probeerde goed te praten. De inheemse organisatie OPIAC trok in een persbericht zelfs de vergelijking met het schandaal van de ‘valse positieven’ waarmee het leger begin deze eeuw op het hoogtepunt van de burgeroorlog willekeurige burgers vermoordde, hen verplaatste naar andere delen van het land, om ze in guerrillakledij te hijsen en vervolgens te presenteren als gedode guerrillastrijders.

Zo’n 6.400 burgers zijn in die jaren buitengerechtelijk geëxecuteerd door het leger, en nu zou het leger een volgens OPIAC een vergelijkbare tactiek toepassen op de inheemse bevolking van het land.

Mensenrechtenorganisaties en media zijn onmiddellijk op onderzoek uitgegaan en zeker vier van de doden waren volgens hen burgers. De vier arrestanten werden 6 april vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Ook de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot nader onderzoek naar de militaire operatie in Puerto Leguízamo.

Minister van Defensie Diego Molano hield voet bij stuk dat het hier een legitieme operatie betrof en publiceerde via sociale media foto’s van de wapens die in beslag genomen zouden zijn van deze ‘onschuldige burgers’.

Ondanks de uitspraken van de regering, past de aanslag in Puerto Leguízamo in een patroon waarbij soldaten geen onderscheid maken tussen burgers en gewapende groeperingen. Een inheemse mensenrechtenadvocaat trok echter opnieuw de vergelijking met de burgeroorlog: “Volgens het leger is iedereen die zij doodt, een terrorist. Wij zouden allemaal guerrilleros en misdadigers zijn.”

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels medewerking toegezegd aan onafhankelijke onderzoeken naar de omstandigheden waaronder de operatie plaatsvond.

Bron: aljazeera.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This