Politiek & Maatschappij

Colombiaanse politie slaat protesten keihard neer

7 mei 2021

26 doden
9 slachtoffers van seksueel geweld
761 willekeurige aanhoudingen
142 slachtoffers van mishandelingen
56 meldingen van verdwijningen

Op veel plekken in Colombia gaan sinds eind april mensen de straat op. Ze protesteren tegen een wetsvoorstel voor belastinghervorming. Omdat de hervormingen vooral de arme mensen zouden treffen, ontstond er al snel een golf van protest. Inmiddels is het voorstel ingetrokken en is de minister van Financiën afgetreden, maar de protesten en de heftige reactie van de regering daarop gaan door.

President Duque stuurde veiligheidstroepen naar de steden om de politie te ondersteunen. Hij verklaarde daarover: “Ik wil een duidelijke waarschuwing geven aan degenen die, door middel van geweld, vandalisme en terrorisme de samenleving proberen te intimideren.”

De reactie van de overheid was echter minstens zo intimiderend als die waar hij de demonstranten van beschuldigde. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International documenteerde naast 26 dodelijke slachtoffers door het politieoptreden ook onder meer 9 gevallen van seksueel geweld en niet minder dan 56 gevallen van verdwijningen. Een door de organisatie verspreidde video toont veiligheidstroepen die met scherp om zich heen schieten of van dichtbij demonstranten met traangas bestoken.

Vanuit de hele wereld is het optreden van de veiligheidstroepen inmiddels veroordeeld. Amnesty International herinnerde president Duque er aan dat het inzetten van de strijdkrachten tegen demonstranten het risico op mensenrechtenschendingen doet toenemen en dat ook Colombianen het recht hebben om vreedzaam te demonstreren.

Bron: Amnesty.org

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This