Politiek & Maatschappij

Colombiaanse ongehoorden krijgen een stem

1 april 2022

Kandidaat-vicepresident kan symbool worden van historische verandering

In 2019 overleefde ze nog een moordaanslag vanwege haar inzet voor het milieu in Colombia, drie jaar later kan Francia Márquez de eerste Afro-Colombiaanse vicepresident van het land worden.

Aanstaande zondag 29 mei gaan de Colombianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Na de Congresverkiezingen op 13 maart waarbij tevens de voorverkiezingen gehouden werden voor die presidentsverkiezingen, leek Colombia een flinke draai naar links te maken. In het Congres brak het Pacto Histórico (Historisch Pact) krachtig door en Gustavo Petro, de leider van het pact en voormalig guerrillastrijder, consolideerde zijn presidentiële kandidatuur.

Petro haalde ruim 8o procent van de PH-stemmen. Hij koos uiteindelijk de nummer twee van die voorverkiezingen, de milieuactiviste Francia Márquez (14 procent), als kandidaat voor het vicepresidentschap. In de door rijke, blanke mannen gedomineerde Colombiaanse politiek is Francia Márquez een opvallende verschijning. De helft van de bevolking is vrouw, tot 20 procent heeft een Afrikaanse achtergrond maar in de politiek waren Afro-Colombiaanse vrouwen grotendeels onzichtbaar.

Omdat Gustavo Petro in de peilingen momenteel aan kop gaat, is de kans groot dat een vertegenwoordigster van deze onzichtbare groepen binnenkort vaker in beeld komt. “Dit is een belangrijk moment voor de stemlozen in dit land die nooit een gehoord werden”, aldus Francia Márquez bij een persconferentie na haar nominatie afgelopen week. “Dit is een moment van raciale gerechtigheid, gender gerechtigheid, ecologische gerechtigheid – en een moment van sociale gerechtigheid.”

Veel van de 700.000 mensen die in maart op haar stemden hopen dat ze als vicepresident op kan komen voor vergeten gebieden in het land wat, toevallig of niet, vaak juist die gebieden zijn waar de Afro-Colombianen wonen: de kustgebieden en de arme wijken van de grote steden. Tijdens haar campagne beloofde Márquez precies dat, en ook om bescherming van het milieu beter op de kaart te zetten: Colombia is al jarenlang een van de meest gevaarlijke landen ter wereld voor milieuactivisten – de aanslag op haar leven in 2019 was zeker geen geïsoleerd incident.

Márquez is geboren in het gewelddadige departement Cauca, in het zuidwesten van het land. Opgeleid als advocate, kreeg ze in 2018 de Goldman Environmental Prize uitgereikt vanwege haar inzet tegen illegale goudmijnen. De lokale bevolking, veelal bestaande uit inheemse en Afro-Colombiaanse groepen, wordt massaal in haar levensonderhoud bedreigd door deze mijnbouw.

Hoewel de verkiezingen pas eind volgende maand zijn, spreken veel Colombianen nu al van een nieuw begin voor de ongehoorden in het land. Ook Francia Márquez zelf toonde zich op de persconferentie optimistisch: “De tijd is gekomen om een nieuw hoofdstuk over Colombia te schrijven.”

Bron: aljazeera.com

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This