Politiek & Maatschappij

Colombia trekt controversiële belastinghervormingswet in na massale protesten

3 mei 2021

Redactie

De Colombiaanse president Iván Duque heeft een controversieel wetsvoorstel voor belastinghervorming ingetrokken na vier dagen van enorme protesten in het hele land.

In een verklaring op de televisie zei hij dat zijn regering zou werken om nieuwe voorstellen te doen en consensus zou zoeken met andere partijen en organisaties. Eerder had hij erop aangedrongen dat belastingverhogingen nodig waren als reactie op de economische crisis die door de pandemie was veroorzaakt.

Maar tienduizenden mensen gingen de straat op uit woede over het wetsvoorstel. Vakbonden, die de protesten organiseerden, zeiden dat het een onevenredige impact zou hebben op de armste mensen die al worstelden met de economische impact van Covid-19. President Duque zei in zijn verklaring: “Het is een moment voor de bescherming van de meest kwetsbaren, een uitnodiging om te bouwen en niet om te haten en te vernietigen”.

“Het is voor ons allemaal een moment om zonder armzaligheid samen te werken”,  voegde hij eraan toe. “Een pad van consensus, van duidelijke waarnemingen. En het geeft ons de mogelijkheid om duidelijk te zeggen dat de BTW voor goederen en diensten niet zal worden verhoogd.”

Het bruto binnenlands product (BBP) van Colombia daalde vorig jaar met 6,8 procent, de grootste terugval in een halve eeuw, en de coronaviruspandemie heeft het werkloosheidspercentage verder opgedreven. De voorgestelde hervormingen zouden de drempel hebben verlaagd waarop salarissen worden belast, wat gevolgen zou hebben voor iedereen met een maandelijks inkomen van $ 656 of meer.

Het zou ook een einde hebben gemaakt aan veel van de huidige vrijstellingen voor particulieren, evenals een verhoging van de belastingen op bedrijven en het aantal goederen dat onder de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) valt.

De voorstellen veroorzaakten verontwaardiging onder veel Colombianen die zeggen dat ze al moeite hebben om hun families te voeden tijdens de pandemie. Veel Colombianen uit de middenklasse en leden van inheemse groepen sloten zich aan bij de protesten.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Een uniek historisch proces

Een uniek historisch proces

In een diepe politieke, sociaaleconomische en gezondheidscrisis met weinig vertrouwen in de instituties kiezen de Chilenen op 15 en 16 mei een Constitutionele Conventie. Dit gezelschap gaat een nieuwe grondwet ontwerpen. De Conventie zal meer vrouwen, inheemse bewoners, jongeren, niet-partijgebondenen en mensen zonder politieke ervaring tellen dan in de Chileense politiek gebruikelijk is. Een nieuwe grondwet kan een grondslag leggen voor een rechtvaardiger en democratischer Chili, maar dit unieke proces kan ook nog mislukken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This