Politiek & Maatschappij

Colombia legaliseert abortus tot 24 weken

23 februari 2022

Historische overwinning voor vrouwenbeweging

Evenals veel andere Latijns-Amerikaanse landen kende Colombia een zeer strikte anti-abortus wetgeving. Abortus was slechts bij hoge uitzondering toegestaan, bijvoorbeeld wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar was. Afgelopen maandag stemde het Hooggerechtshof met vijf tegen vier vóór legalisering van abortus tot 24 weken. Colombia schaart zich hiermee in een groeiende rij van landen die de mogelijkheden voor abortus verruimen: Argentinië en Mexico gingen het land voor.

Het besluit van het Hooggerechtshof afgelopen maandag werd gevierd op het plein voor het gerechtsgebouw door in het groen (de kleur van de vrije keuze beweging) geklede demonstranten. “We vieren deze uitspraak als een historische overwinning voor de vrouwenbeweging in Colombia, die tientallen jaren gestreden heeft voor erkenning van haar rechten”, zei Erika Guevara-Rosas, directeur van de Amerikaanse afdeling van Amnesty International in een verklaring. “Vrouwen, meisjes en mensen die kinderen kunnen baren zijn de enige die besluiten over hun lichaam zouden mogen nemen. En nu, in plaats van hen te straffen, zal de Colombiaanse overheid hun autonomie over hun lichamen en hun levenskeuzes moeten erkennen.”

Verschillende groepen die strijden voor het recht op abortus, samen bekend onder de naam de Groene Golf, hebben diverse malen een aanklacht ingediend bij het Hooggerechtshof, dat deze aanklachten de afgelopen twee jaar herhaalde malen afwees. Tot er afgelopen maandag dan toch een uitspraak kwam.

Groepen die zich inzetten voor reproductieve rechten schatten dat jaarlijks 400.000 abortussen worden uitgevoerd, waarvan slechts ongeveer 10 procent legaal. Volgens Causa Justa (Rechtvaardige Zaak), een coalitie van Colombiaanse vrouwenrechtenorganisaties, worden ieder jaar vierhonderd vrouwen aangeklaagd of veroordeeld vanwege een abortus. De gevangenisstraf kan oplopen tot 4,5 jaar. Onder hen zijn ook meisjes jonger dan achttien jaar. Tussen 2006 en 2019 moesten meer dan 5700 vrouwen zich tegenover de rechter verantwoorden voor hun abortus.

Sinds de tot nu geldende wet rond abortus werd goedgekeurd, in 2006, is de Colombiaanse samenleving veranderd. Volgens onderzoek uit 2017 zegt 97 procent van de Colombianen in God te geloven. Maar dit staat een veranderde visie op bijvoorbeeld abortus niet in de weg: nog slechts twintig procent van de Colombianen vindt dat op abortus gevangenisstraf moet staan.

Bronnen: The Guardian, El País

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This