Politiek & Maatschappij

Colombia legaliseert abortus tot 24 weken

23 februari 2022

Historische overwinning voor vrouwenbeweging

Evenals veel andere Latijns-Amerikaanse landen kende Colombia een zeer strikte anti-abortus wetgeving. Abortus was slechts bij hoge uitzondering toegestaan, bijvoorbeeld wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar was. Afgelopen maandag stemde het Hooggerechtshof met vijf tegen vier vóór legalisering van abortus tot 24 weken. Colombia schaart zich hiermee in een groeiende rij van landen die de mogelijkheden voor abortus verruimen: Argentinië en Mexico gingen het land voor.

Het besluit van het Hooggerechtshof afgelopen maandag werd gevierd op het plein voor het gerechtsgebouw door in het groen (de kleur van de vrije keuze beweging) geklede demonstranten. “We vieren deze uitspraak als een historische overwinning voor de vrouwenbeweging in Colombia, die tientallen jaren gestreden heeft voor erkenning van haar rechten”, zei Erika Guevara-Rosas, directeur van de Amerikaanse afdeling van Amnesty International in een verklaring. “Vrouwen, meisjes en mensen die kinderen kunnen baren zijn de enige die besluiten over hun lichaam zouden mogen nemen. En nu, in plaats van hen te straffen, zal de Colombiaanse overheid hun autonomie over hun lichamen en hun levenskeuzes moeten erkennen.”

Verschillende groepen die strijden voor het recht op abortus, samen bekend onder de naam de Groene Golf, hebben diverse malen een aanklacht ingediend bij het Hooggerechtshof, dat deze aanklachten de afgelopen twee jaar herhaalde malen afwees. Tot er afgelopen maandag dan toch een uitspraak kwam.

Groepen die zich inzetten voor reproductieve rechten schatten dat jaarlijks 400.000 abortussen worden uitgevoerd, waarvan slechts ongeveer 10 procent legaal. Volgens Causa Justa (Rechtvaardige Zaak), een coalitie van Colombiaanse vrouwenrechtenorganisaties, worden ieder jaar vierhonderd vrouwen aangeklaagd of veroordeeld vanwege een abortus. De gevangenisstraf kan oplopen tot 4,5 jaar. Onder hen zijn ook meisjes jonger dan achttien jaar. Tussen 2006 en 2019 moesten meer dan 5700 vrouwen zich tegenover de rechter verantwoorden voor hun abortus.

Sinds de tot nu geldende wet rond abortus werd goedgekeurd, in 2006, is de Colombiaanse samenleving veranderd. Volgens onderzoek uit 2017 zegt 97 procent van de Colombianen in God te geloven. Maar dit staat een veranderde visie op bijvoorbeeld abortus niet in de weg: nog slechts twintig procent van de Colombianen vindt dat op abortus gevangenisstraf moet staan.

Bronnen: The Guardian, El País

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This