Politiek & Maatschappij

Colombia en Ecuador willen inheemse bevolking beschermen tegen aanvallen

10 maart 2023

Redactie

Colombia en Ecuador hebben een gezamenlijk waarschuwingssysteem opgezet om inheemse Awa-gemeenschappen te beschermen tegen aanvallen van gewapende groepen in het grensgebied tussen beide landen.

Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá kondigden mensenrechtenombudsmannen van de twee landen het nieuwe systeem aan, dat bedoeld is om overheids- en militaire functionarissen in elk land te waarschuwen voor mogelijke aanvallen.

“De aanwezigheid van illegale gewapende groepen en georganiseerde misdaad in het grensoverschrijdende gebied van Ecuador en Colombia heeft humanitaire gevolgen veroorzaakt, vooral voor de bijna 29.000 leden van de grote Awa-familie die in het gebied wonen”, zei de Colombiaanse ombudsman, Carlos Camargo, op Twitter.

Het binnendringen van illegale bedrijfsactiviteiten zoals mijnbouw in gebieden die inheemse gemeenschappen hun thuis noemen, heeft vaak geleid tot geweld en intimidatie door gewapende groepen en criminele organisaties. Volgens Camargo zijn de Awa-gemeenschappen het slachtoffer geworden van moorden, gedwongen verplaatsingen en de dreiging van landmijnen. Kinderen zijn ook een doelwit voor rekrutering door de gewapende groepen. Hij zei dat vorig jaar 14 leden van de inheemse gemeenschap zijn gedood en dat ongeveer 10.000 personen als gevolg van het geweld zijn verplaatst of opgesloten.

Gewapende groepen – waaronder dissidenten van de inmiddels ontbonden Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) – opereren in de buurt van de grens met Ecuador, evenals drugshandelaars. In Colombia heeft de linkse president Gustavo Petro na tientallen jaren van intern conflict onderhandelingen gevoerd met gewapende groepen, waaronder het ELN.

“De mogelijkheid om hun operaties uit te voeren langs een poreuze grens – met gaten in de aanwezigheid van de staat – begunstigt de belangen van de illegale groepen,” zei Camargo. Hij riep de gewapende groepen op een einde te maken aan het geweld en de aanvallen op inheemse gemeenschappen te staken.

“We willen de Colombiaanse staat en de Ecuadoraanse staat waarschuwen voor deze mensenrechtenschendingen, zodat de nodige dringende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de schendingen voortduren,” zei de mensenrechtenombudsman van Ecuador, Cesar Cordova Valverde.

In heel Latijns-Amerika worden inheemse gemeenschappen met een lange geschiedenis van gewelddadige vervolging nog steeds bedreigd door verschillende actoren. In Brazilië hebben de federale autoriteiten onlangs operaties uitgevoerd om illegale mijnwerkers te verwijderen van het land van de inheemse Yanomami-gemeenschap. Terwijl illegale bedrijven zich een weg baanden naar het grondgebied van de Yanomami, werden de bewoners geconfronteerd met geweld, ontheemding, ziekte en ondervoeding.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This