Colombia en Ecuador hebben een gezamenlijk waarschuwingssysteem opgezet om inheemse Awa-gemeenschappen te beschermen tegen aanvallen van gewapende groepen in het grensgebied tussen beide landen.
Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá kondigden mensenrechtenombudsmannen van de twee landen het nieuwe systeem aan, dat bedoeld is om overheids- en militaire functionarissen in elk land te waarschuwen voor mogelijke aanvallen.
“De aanwezigheid van illegale gewapende groepen en georganiseerde misdaad in het grensoverschrijdende gebied van Ecuador en Colombia heeft humanitaire gevolgen veroorzaakt, vooral voor de bijna 29.000 leden van de grote Awa-familie die in het gebied wonen”, zei de Colombiaanse ombudsman, Carlos Camargo, op Twitter.
Het binnendringen van illegale bedrijfsactiviteiten zoals mijnbouw in gebieden die inheemse gemeenschappen hun thuis noemen, heeft vaak geleid tot geweld en intimidatie door gewapende groepen en criminele organisaties. Volgens Camargo zijn de Awa-gemeenschappen het slachtoffer geworden van moorden, gedwongen verplaatsingen en de dreiging van landmijnen. Kinderen zijn ook een doelwit voor rekrutering door de gewapende groepen. Hij zei dat vorig jaar 14 leden van de inheemse gemeenschap zijn gedood en dat ongeveer 10.000 personen als gevolg van het geweld zijn verplaatst of opgesloten.
Gewapende groepen – waaronder dissidenten van de inmiddels ontbonden Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) – opereren in de buurt van de grens met Ecuador, evenals drugshandelaars. In Colombia heeft de linkse president Gustavo Petro na tientallen jaren van intern conflict onderhandelingen gevoerd met gewapende groepen, waaronder het ELN.
“De mogelijkheid om hun operaties uit te voeren langs een poreuze grens – met gaten in de aanwezigheid van de staat – begunstigt de belangen van de illegale groepen,” zei Camargo. Hij riep de gewapende groepen op een einde te maken aan het geweld en de aanvallen op inheemse gemeenschappen te staken.
“We willen de Colombiaanse staat en de Ecuadoraanse staat waarschuwen voor deze mensenrechtenschendingen, zodat de nodige dringende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de schendingen voortduren,” zei de mensenrechtenombudsman van Ecuador, Cesar Cordova Valverde.
In heel Latijns-Amerika worden inheemse gemeenschappen met een lange geschiedenis van gewelddadige vervolging nog steeds bedreigd door verschillende actoren. In Brazilië hebben de federale autoriteiten onlangs operaties uitgevoerd om illegale mijnwerkers te verwijderen van het land van de inheemse Yanomami-gemeenschap. Terwijl illegale bedrijven zich een weg baanden naar het grondgebied van de Yanomami, werden de bewoners geconfronteerd met geweld, ontheemding, ziekte en ondervoeding.