Politiek & Maatschappij

Betancourt breekt met de centrumcoalitie en gaat alleen voor het presidentschap in Colombia

1 februari 2022

Redactie

De Colombiaanse presidentskandidaat Íngrid Betancourt maakte afgelopen zaterdag bekend de coalitie Centro Esperanza (Centrum Hoop) te verlaten en als vaandeldrager van haar eigen partij Verde Oxígeno (Groene Zuurstof) mee te doen aan de verkiezingen van mei dit jaar. Dit omdat er in de coalitie geen duidelijk standpunt is over de steun van politici die te maken zouden hebben met gevallen van corruptie.

Betancourt, die zes jaar in gevangenschap heeft doorgebracht als gegijzelde van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) voordat ze werd gered door het leger, neemt het op tegen het linkse Pacto Hístorico (Historisch Pact) en de rechtse Equipo por Colombia (Team voor Colombia). Ze zei dat ze haar beslissing had genomen omdat andere leiders in de coalitie geen duidelijk standpunt innamen tegen corruptie.

In een video op Twitter kondigde Betancourt aan dat ze haar steun aan de coalitie waar ze een jaar deel van uitmaakte intrekt en dat ze onafhankelijk kandidaat zal staan voor de presidentsverkiezingen van 2022 aan het hoofd van haar eigen partij Verde Oxígeno, omdat  tekenen van steun van andere leiders van Centro Esperanza uitbleven.

Betancourt was vooral boos op senator Germán Varón van Cambio Radical (Radicale Verandering), een rechtse partij die banden heeft met de regering. Die zei dat hij de voormalige minister van Volksgezondheid Alejandro Gaviria zou steunen. Volgens Betancourt liet de coalitie in het geval van Gaviria ‘haar waakzaamheid zakken’ en veroorzaakte een ‘breuk’ die plaatsvond sinds de lijsten weken geleden werden gevormd met de aanwezigheid van politici die verdacht werden van corruptie.

“Colombia moet de hoop behouden dat we corruptie gaan verslaan, het is een kwestie waarop we moeten aandringen”, benadrukte ze. Betancourt zei dat ze met haar vertrek uit de alliantie een “kandidaat werd die volledig vrij en “toegewijd” was aan het herstellen van de waardigheid van het land. De botsing tussen Betancourt en Gaviria was de laatste van meerdere geschillen binnen de coalitie, die volgens journalist Daniel Coronell een “slow-motion zelfmoord” heeft gepleegd.

Naast de confrontatie met Gaviria, had Betancourt ook verwijten aan de favoriet in de peilingen, de linkse senator Gustavo Petro die coalitie Pacto Hístorico leidt. Ze beschuldigde hem van het sluiten van een “pact met de duivel”, vanwege zijn allianties met traditionele politici.

De implosie van de gematigde coalitie zal waarschijnlijk andere oppositiecoalities en kandidaten ten goede komen. Namens het progressieve Pacto Hístorico nodigde senator Roy Barreras leden en supporters van de coalitie Centro Esperanza uit om “samen te winnen in de eerste ronde” van de presidentsverkiezingen: “Laten we een pact sluiten voor vrede en democratie waar we allemaal in geloven.”

De presidentsverkiezingen zullen op 29 mei worden gehouden. De drie meest serieuze kanshebbers zijn het linkse Pacto Hístorico, de rechtse Equipo por Colombia en het gematigde Centro Esperanza. De drie partijen houden op 13 maart voorverkiezingen, gelijktijdig met de parlementsverkiezingen.

Colombia Reports, Nodal, Mercopress

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This