Politiek & Maatschappij

14-jarige inheemse activist gedood in Colombia

19 januari 2022

Breiner David Cucuñame beschermde zijn land tegen invasies

In Colombia is geschokt gereageerd op de dood van de veertienjarige Breiner David Cucuñame. Samen met zijn vader en een aantal dorpsgenoten was hij op patrouille om hun grond te beschermen tegen illegale invallen, toen ze werden overvallen. Behalve Breiner werden nog twee andere leden van de patrouille vermoord. De vermoedelijke daders zouden dissidente leden van de gedemobiliseerde guerrilla zijn.

Vrijdag 14 januari werd Breiner doodgeschoten toen hij met zijn vader en een aantal dorpsgenoten op patrouille was in de omgeving van hun dorp. Breiner behoorde tot de Nasa of Paez, de belangrijkste inheemse bevolkingsgroep in het departement Cauca, in de Andes van Colombia. Hij maakte deel uit van de Inheemse Garde, een ongewapende organisatie die het gebied beschermt tegen ongewenste indringers. Op foto’s staat Breiner, gekleed in het blauwe hesje van de Garde, met in zijn hand zijn bastón de mando, het teken van waardigheid.

Volgens een verklaring van de ACIN, de Associatie van Inheemse Raden van Noord-Cauca, zijn de vermoedelijke daders afkomstig uit dissidente kringen van de FARC, de enkele jaren geleden gedemobiliseerde guerrillabeweging. “De inheemse garde zijn de beschermers van het land en het milieu, en Breiner vertegenwoordigde dit”, zegt Eduin Mauricio Capaz, mensenrechtencoördinator van ACIN, in The Guardian. “De moord op Breiner is het resultaat van een verschijnsel dat al jaren broeit. Colombia wordt opnieuw gedomineerd door gewapende groepen.”

Vorige week verschenen nieuwe cijfers die aantonen dat iedere zestig uur een sociale leider – een mensenrechtenverdediger, een gemeenschapsactivist of een milieuactivist – wordt vermoord in Colombia. In 2021 vonden 145 activisten de dood, iets minder dan de 182 van het jaar daarvoor. Maar Colombia blijft hiermee nog altijd een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Velen hadden gehoopt dat er aan dit soort geweld een einde zou komen toen de regering in 2016 een vredesovereenkomst sloot met de FARC, de grootste guerrillabeweging van Latijns-Amerika. Maar gemeenschappen op het platteland blijven slachtoffer worden van geweld, nu vaak van dissidenten van de FARC en andere gewapende facties.

Vooral sociale leiders zijn het slachtoffer, omdat zij vaak gezien worden als de uitvoerders van de vredesovereenkomst in de praktijk. “Waarom zijn sociale leiders een doelwit?”, zegt Elizabeth Dickinson van de International Crisis Group. “Omdat zij vaak als een van de weinigen binnen een bange en getraumatiseerde gemeenschap hun stem durven te verheffen tegen het geweld, dat gebruikt wordt tegen hun gemeenschappen of het milieu.” De overheid weet hiervan, maar reageert te laat, in plaats dat er preventief gehandeld wordt. Kinderen hebben vaak het meest te lijden van het geweld. “In het gebied waar Breiner is vermoord zijn in 2021 bijna honderd minderjarigen gerekruteerd door gewapende bendes, vaak gedwongen of onder valse beloften”, zegt Dickinson. “Kinderen hebben hun ouders verloren door het geweld, zijn gedwongen hun huis en haard te verlaten of zijn, zoals in dit geval, zelf direct slachtoffer van het geweld

Bronnen: The Guardian, El País

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This