Politiek & Maatschappij

Voormalig Chileense president Bachelet kondigt aan dat ze op Boric zal stemmen

16 december 2021

Redactie

Voormalig president van Chili en huidige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet gaf woensdag te kennen dat ze de linkse kandidaat Gabriel Boric zou steunen voor de presidentsverkiezingen van 19 december tegen de extreemrechtse kandidaat José Antonio Kast.

Bachelet, die sinds afgelopen zondag in haar geboorteland Chili is, zei dat ze naar huis was teruggekeerd om haar stem op Boric uit te brengen, omdat het haar niet onverschillig was wie er aanstaande zondag wint.

Ze wees er in een video van één minuut op dat “niemand onverschillig kan zijn” voor de uitkomst van zondag. Bachelet zei dat het “fundamenteel” was om “een president te kiezen die ervoor zorgt dat ons land echt kan doorgaan op het pad van vooruitgang voor iedereen, een pad van meer vrijheid, gelijkheid, respect voor mensenrechten, een duurzaam milieu en natuurlijk de mogelijkheid van een nieuwe grondwet.”

Bachelet benadrukte dat ze “op Gabriel Boric zou stemmen”, die ze maandag privé ontmoette in het huis van de voormalige president. Kast protesteerde dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zich “bemoeide met de verkiezingen”, hoewel die opmerkingen woensdag werden gebagatelliseerd door het campagnemanagement van de rechtse kandidaat. “Twijfelt iemand eraan of ze op Boric gaat stemmen?”, zei een woordvoerder van Kasts team tegen lokale media.

Maar andere parlementariërs die achter de zittende president Sebastián Piñera staan, betreurden het standpunt van Bachelet, omdat een internationale functionaris van de Verenigde Naties niet betrokken zou moeten zijn bij lokale verkiezingen, zelfs niet als ze een staatsburger is van dat specifieke land, en dat de verklaring van Bachelet de mate van wanhoop van Boric bewees.

Ondertussen heeft de regionale minister van Volksgezondheid Boric een boete van 4.567 dollar opgelegd voor het niet naleven van de sanitaire maatregelen bij de lancering van de campagne. Dit nadat hij in een tv-debat had onthuld dat op 2 november een urinetest was uitgevoerd om een einde te maken aan een lastercampagne tegen hem op sociale media waarin werd beweerd dat hij een drugsgebruiker was en hij daagde Kast uit om ook zo’n test te doen.

Boric opende maandagavond een envelop en toonde het testresultaat, wat leidde tot beschuldigingen op sociale media dat hij COVID-19-symptomen had en geïsoleerd moest worden.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This