Politiek & Maatschappij

Voormalig Chileense president Bachelet kondigt aan dat ze op Boric zal stemmen

16 december 2021

Redactie

Voormalig president van Chili en huidige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet gaf woensdag te kennen dat ze de linkse kandidaat Gabriel Boric zou steunen voor de presidentsverkiezingen van 19 december tegen de extreemrechtse kandidaat José Antonio Kast.

Bachelet, die sinds afgelopen zondag in haar geboorteland Chili is, zei dat ze naar huis was teruggekeerd om haar stem op Boric uit te brengen, omdat het haar niet onverschillig was wie er aanstaande zondag wint.

Ze wees er in een video van één minuut op dat “niemand onverschillig kan zijn” voor de uitkomst van zondag. Bachelet zei dat het “fundamenteel” was om “een president te kiezen die ervoor zorgt dat ons land echt kan doorgaan op het pad van vooruitgang voor iedereen, een pad van meer vrijheid, gelijkheid, respect voor mensenrechten, een duurzaam milieu en natuurlijk de mogelijkheid van een nieuwe grondwet.”

Bachelet benadrukte dat ze “op Gabriel Boric zou stemmen”, die ze maandag privé ontmoette in het huis van de voormalige president. Kast protesteerde dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zich “bemoeide met de verkiezingen”, hoewel die opmerkingen woensdag werden gebagatelliseerd door het campagnemanagement van de rechtse kandidaat. “Twijfelt iemand eraan of ze op Boric gaat stemmen?”, zei een woordvoerder van Kasts team tegen lokale media.

Maar andere parlementariërs die achter de zittende president Sebastián Piñera staan, betreurden het standpunt van Bachelet, omdat een internationale functionaris van de Verenigde Naties niet betrokken zou moeten zijn bij lokale verkiezingen, zelfs niet als ze een staatsburger is van dat specifieke land, en dat de verklaring van Bachelet de mate van wanhoop van Boric bewees.

Ondertussen heeft de regionale minister van Volksgezondheid Boric een boete van 4.567 dollar opgelegd voor het niet naleven van de sanitaire maatregelen bij de lancering van de campagne. Dit nadat hij in een tv-debat had onthuld dat op 2 november een urinetest was uitgevoerd om een einde te maken aan een lastercampagne tegen hem op sociale media waarin werd beweerd dat hij een drugsgebruiker was en hij daagde Kast uit om ook zo’n test te doen.

Boric opende maandagavond een envelop en toonde het testresultaat, wat leidde tot beschuldigingen op sociale media dat hij COVID-19-symptomen had en geïsoleerd moest worden.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This