Politiek & Maatschappij

Voedselprijzen rijzen de pan uit op Paaseiland

19 februari 2021

Luchtvaartmaatschappij schuldig aan prijsopdrijving?

Vanwege nieuw beleid van luchtvaartmaatschappij Latam zijn de prijzen van zo’n beetje alles op Paaseiland enorm gestegen. Vooral de stijging van de voedselprijzen baart de inwoners van het Chileense eiland en de lokale autoriteiten zorgen.

De prijs van het dagelijks brood op Paaseiland is een bron van zorg voor de inwoners en de autoriteiten van het eiland in de Stille Oceaan. Het is ongeveer even groot als Texel. Een groot deel van de levensbehoeften van de ongeveer achtduizend inwoners moet aangevoerd worden van elders. Een belangrijk deel daarvan wordt geleverd door Latam en die luchtvaarmaatschappij heeft de prijzen van luchtvracht per kilo flink verhoogd.

‘Burgemeester’ Elizabeth Arévalo Pakarati trok eerder deze week aan de bel. Ze riep de autoriteiten in de hoofdstad Santiago, bijna zes uur vliegen ten oosten van Paaseiland, op om maatregelen te nemen tegen de verhogingen van de prijzen van luchtvracht door Latam.

“Op dit moment kost een ei vijfhonderd peso (bijna zestig eurocent), een kilo brood bijna vierduizend peso (€ 4,70) en een kilo appels bijna vijfduizend. Hetzelfde geldt voor andere bederfelijke waar. Dit wordt een groot probleem voor ons, want een groot deel van de bevolking hier leeft van het toerisme en al bijna een jaar lang is hier geen bezoeker geweest”, legt Arévalo uit. Terwijl de toeristen wegblijven vanwege de covid-19 pandemie, krijgen de inwoners gelukkig financiële steun via het programma ProEmpleo. Dat is echter veel te weinig om van te leven, zeker met de gestegen prijzen van de eerste levensbehoeften.

Latam Airlines schrijft in een persbericht dat het sinds de uitbraak van de crisis in maart vorig jaar al nauw samenwerkt met de autoriteiten om in de behoeften van de eilanders te kunnen voorzien. De transportkosten zijn volgens de maatschappij al in september vorig jaar verhoogd en die maatregel was nodig om de kosten te dekken.

Bron: Publimetro

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This