Politiek & Maatschappij

Venezolaanse migranten in Chili worden geconfronteerd met felle anti-immigratieprotesten

30 september 2021

Redactie

Venezolaanse migranten in Iquique in het noorden van Chili zijn opgeschrokken door een reeks felle protesten van de lokale bevolking tegen kampen vol immigranten die zijn opgedoken op stadspleinen en stranden. Het is een weerspiegeling van oplopende spanningen over migratie in de regio.

In het weekend marcheerden duizenden lokale Chilenen met anti-immigratieleuzen en ze staken bezittingen van Venezolaanse migranten in brand, nadat een kamp vrijdag door de politie was ontruimd.

“Ze schreeuwen tegen ons: ‘Ga terug naar je land. Wat doe jij hier?’ Ze schreeuwen veel lelijke dingen tegen ons”, zei Jaqueline Rojas, een Venezolaan in de stad.

“Het maakt ons verdrietig, want de waarheid is dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Er zijn mensen die slechte dingen komen doen en anderen die werk zoeken. Ik ga naar het zuiden om werk te zoeken, met mijn dochter en mijn broer.”

Ondanks pandemische beperkingen blijven veel migranten uit Venezuela en elders proberen Chili te bereiken. Chili is een van de rijkste landen in de regio, maar werd de afgelopen jaren zelf opgeschrikt door protesten vanwege diepgewortelde ongelijkheid.

Migratie in Latijns Amerika is recentelijk in de schijnwerpers gekomen, nadat grote aantallen Haïtiaanse migranten, van wie velen in Brazilië en Chili woonden, een groot geïmproviseerd grenskamp hebben gevormd op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

In de kustplaats Iquique, meer dan 1.400 kilometer ten noorden van Santiago, hadden vorige week honderden migranten zich in tenten op een stadsplein gevestigd, terwijl ze hun eindbestemming, vaak de hoofdstad van het land, bepaalden.

“Dit is beter dan in Venezuela te zijn. In Venezuela heb je een huis en alles wat je wilt, maar je hebt geen middelen om je kinderen te voeden, aan te kleden of goed onderwijs te geven”, zei Wendy González, leider van een geïmproviseerd kamp, ​​vorige week.

Bij een operatie afgelopen vrijdag voerde de lokale politie uitzettingen uit op het plein. De Chileense regering voert controversiële uitzettingen van illegale immigranten uit in een poging de komst van nieuwe gezinnen te ontmoedigen.

Juana Rodriguez, een Chileense inwoner van Iquique, zei dat veel lokale bewoners woedend waren over banen en beweerden dat immigranten in het land gewoon om aalmoezen vroegen.

De protesten, voornamelijk op zaterdag, verzamelden naar schatting 5.000 Chilenen met borden met teksten zoals ‘Geen migranten meer’. Demonstranten eisten dat de autoriteiten maatregelen nemen om de binnenkomst van migranten over de noordgrens van Chili te stoppen.

“Tijdens het protest, ja, we waren bang, erg bang omdat we niet wisten wat er kon gebeuren”, zei Nacary Mora, een Venezolaanse migrant.

NBC News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This