Politiek & Maatschappij

Venezolaanse migranten in Chili worden geconfronteerd met felle anti-immigratieprotesten

30 september 2021

Redactie

Venezolaanse migranten in Iquique in het noorden van Chili zijn opgeschrokken door een reeks felle protesten van de lokale bevolking tegen kampen vol immigranten die zijn opgedoken op stadspleinen en stranden. Het is een weerspiegeling van oplopende spanningen over migratie in de regio.

In het weekend marcheerden duizenden lokale Chilenen met anti-immigratieleuzen en ze staken bezittingen van Venezolaanse migranten in brand, nadat een kamp vrijdag door de politie was ontruimd.

“Ze schreeuwen tegen ons: ‘Ga terug naar je land. Wat doe jij hier?’ Ze schreeuwen veel lelijke dingen tegen ons”, zei Jaqueline Rojas, een Venezolaan in de stad.

“Het maakt ons verdrietig, want de waarheid is dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Er zijn mensen die slechte dingen komen doen en anderen die werk zoeken. Ik ga naar het zuiden om werk te zoeken, met mijn dochter en mijn broer.”

Ondanks pandemische beperkingen blijven veel migranten uit Venezuela en elders proberen Chili te bereiken. Chili is een van de rijkste landen in de regio, maar werd de afgelopen jaren zelf opgeschrikt door protesten vanwege diepgewortelde ongelijkheid.

Migratie in Latijns Amerika is recentelijk in de schijnwerpers gekomen, nadat grote aantallen Haïtiaanse migranten, van wie velen in Brazilië en Chili woonden, een groot geïmproviseerd grenskamp hebben gevormd op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

In de kustplaats Iquique, meer dan 1.400 kilometer ten noorden van Santiago, hadden vorige week honderden migranten zich in tenten op een stadsplein gevestigd, terwijl ze hun eindbestemming, vaak de hoofdstad van het land, bepaalden.

“Dit is beter dan in Venezuela te zijn. In Venezuela heb je een huis en alles wat je wilt, maar je hebt geen middelen om je kinderen te voeden, aan te kleden of goed onderwijs te geven”, zei Wendy González, leider van een geïmproviseerd kamp, ​​vorige week.

Bij een operatie afgelopen vrijdag voerde de lokale politie uitzettingen uit op het plein. De Chileense regering voert controversiële uitzettingen van illegale immigranten uit in een poging de komst van nieuwe gezinnen te ontmoedigen.

Juana Rodriguez, een Chileense inwoner van Iquique, zei dat veel lokale bewoners woedend waren over banen en beweerden dat immigranten in het land gewoon om aalmoezen vroegen.

De protesten, voornamelijk op zaterdag, verzamelden naar schatting 5.000 Chilenen met borden met teksten zoals ‘Geen migranten meer’. Demonstranten eisten dat de autoriteiten maatregelen nemen om de binnenkomst van migranten over de noordgrens van Chili te stoppen.

“Tijdens het protest, ja, we waren bang, erg bang omdat we niet wisten wat er kon gebeuren”, zei Nacary Mora, een Venezolaanse migrant.

NBC News

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

In een special over slavernij kan aandacht voor Haïti, het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en de eerste postkoloniale zwarte republiek ter wereld, niet ontbreken. Aan het einde van de achttiende eeuw inspireerde de leus “Vrijheid, gelijkheid en broederschap” de tot slaaf gemaakten van het voormalige Saint-Domingue. Maar de Fransen zelf kwamen al snel terug op hun revolutionaire slogan. Met zijn boek over rassengelijkheid diende de Haïtiaan Anténor Firmin hen eind negentiende eeuw van repliek.

Lees meer
Braziliaans besje verovert de wereld

Braziliaans besje verovert de wereld

De açaíbes heeft in korte tijd de wereld veroverd. De bes zit boordevol antioxidanten en vitamine en heeft hierdoor de status van superfood bereikt. Maar er zit ook een dubieuze kant aan de bes. Die groeit aan de açaípalm, een dunne boom waarvoor je niet teveel moet wegen om naar de top, waar de bessen hangen, te kunnen klimmen. Het zijn dan ook vooral kinderen die in het Braziliaanse Amazonegebied omhoog gaan om de bes te oogsten.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This