Politiek & Maatschappij

Piñera streeft naar uitstel verkiezingen van 10-11 april in Chili wegens Covid-19

30 maart 2021

De Chileense president Sebastián Piñera kondigde afgelopen zondag aan dat hij een wetsvoorstel zou indienen om de verkiezingen van 10-11 april uit te stellen tot mei, gezien de kritieke situatie van het land met betrekking tot Covid-19 infecties en ziekten.

De peilingen om een Grondwetgevende Vergadering te benoemen om de grondwet van het land te herschrijven, aangenomen in 1980 onder de dictatuur van generaal Augusto Pinochet, zullen de verspreiding van het COVID-19 virus waarschijnlijk vergroten, waardoor ziekenhuizen  waarschijnlijk zullen instorten, aldus gezondheidsautoriteiten.

Piñera is van plan om de verkiezingen op 5 en 16 mei te houden. Hij zei ook dat hij de moeilijkheden kende die dit voor de kandidaten zou kunnen veroorzaken, maar waarschuwde dat gezondheid op de eerste plaats kwam. Vandaag begint de discussie over het het presidentiële voorstel.

Senaatsvoorzitter Yasna Provoste was optimistisch over het krijgen van een gunstige resolutie en plaatste op sociale media dat “we anders binnen 5 weken met een gelijke of slechtere situatie zullen zitten.” Naast de 155 leden van de Grondwetgevende Vergadering zullen in de komende verkiezingen  gouverneurs en gemeentelijke autoriteiten worden gekozen.

“Dit was een zeer moeilijke beslissing, we moeten die nemen en we zijn er volledig van overtuigd dat dit het beste is voor Chili en de Chilenen”, legde Piñera uit na een buitengewone ontmoeting in het La Moneda-paleis met zijn naaste medewerkers.

Als het Congres, zoals verwacht, het wetsvoorstel steunt, moet de regering ervoor zorgen dat het verkiezingsproces niet vertroebeld wordt. Het wordt namelijk de tweede keer dat gemeenteraadsverkiezingen worden uitgesteld. Ze hadden op 25 oktober 2020 moeten worden gehouden, maar werden vanwege de pandemie uitgesteld.

Gemeenten worden momenteel bestuurd door interim-burgemeesters en -wethouders wier termijnen zouden worden verlengd als het wetsvoorstel wordt aangenomen. Politieke analisten waarschuwden dat dit soort beslissingen een impact kunnen hebben op het democratisch systeem, ongeacht hoeveel aandacht er moet worden besteed aan de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen.

Het wetsvoorstel voorziet ook in de tweede ronde van de gouverneursverkiezingen op 4 juli, dezelfde dag als de presidentsverkiezingen. De Chileense regering hoopt op verkiezingsdagen ongeveer 9,3 miljoen mensen te hebben ingeënt, “dat wil zeggen, degenen ouder dan 40 jaar met één dosis en 7,3 miljoen mensen, degenen ouder dan 50, met twee doses.”

Piñera voegde eraan toe dat “het beschermen van de gezondheid en het leven van onze landgenoten altijd onze eerste prioriteit en toewijding is geweest. In Chili heeft deze uitbraak geleid tot een groter aantal geïnfecteerde mensen en meer ziekenhuispatiënten, waardoor het uiterste is gevergd van de medische staf en de capaciteit van ons gezondheidssysteem”. Het uitstel zou ook betekenen dat de overheidsfinanciering van kandidaten ook moet worden verlengd.

Chili heeft al bijna 6,4 miljoen mensen ingeënt (3,2 met twee doses) op iets minder dan 20 miljoen inwoners. Maar in het licht van de gezondheidscrisis heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toegegeven dat vaccinatie geen vervanging is voor preventie.

Bio Bio, Mercopress

Gerelateerde berichten

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Al enkele jaren wordt Haïti in toenemende mate geteisterd door geweld. Dodelijke slachtoffers zijn aan de orde van de dag. Nog geen twee weken geleden kwamen tenminste vijftien mensen, onder wie twee bekende journalisten, om het leven bij een aanslag door schutters die er op motoren vandoor gingen. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli zag echter niemand aankomen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This