Vrije tijd & Toerisme

Paaseilanders willen toeristen terug

15 april 2022

Inwoners van Rapa Nui smachten naar inkomsten en naar gezondheidszorg

Goede Vrijdag is voor veel Latijns-Amerikanen het begin van de Heilige Week, Semana Santa, een van de belangrijkste vrije weken van het jaar. Ook veel Chilenen maken zich op om de Paasdagen vrij te nemen en er op uit te trekken, zeker na twee jaar beperkingen vanwege de covid-pandemie. Op Paaseiland, Rapa Nui, valt echter nog niet zo veel te vieren. De afgevaardigde van het eiland in het Chileense parlement, Hotuiti Teao Drago, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches eerder deze week om spoedige aandacht voor de situatie in zijn district.

Met name drong hij aan op een heropening van de toerismesector, de belangrijkste bron van inkomsten voor zijn achterban, maar na twee jaar inreisrestricties vrijwel opgedroogd. Vanwege de beperkingen in het vliegverkeer en de kosten kunnen veel inwoners van Rapa Nui niet naar andere delen van Chili afreizen (vijf uur vliegen), terwijl buitenlandse toeristen het eiland niet kunnen bereiken. De economie is er ingestort en de handel ligt stil, mede vanwege geldgebrek bij de eilanders. Teao wilde van Siches weten welke maatregelen er wanneer zouden komen om de grenzen weer te openen, zodat de restaurants zich weer zouden vullen en de Paaseilanders weer gewoon hun geld konden verdienen.

Verwijzend naar Siches’ medische achtergrond vroeg hij haar ook om hulp de medische zorg op het eiland te verbeteren. Volgens Teao is er dringend behoefte aan een centrum voor nierdialyse en een intensive care-bed.

In haar antwoord verwees Siches naar de opkomst van de omicron-variant van het virus die de opening van de grenzen, gepland voor februari dit jaar, vertraagde. Bovendien herinnerde ze Teao er aan dat er een grondconflict met een bepaalde familie is, waardoor het vliegveld van Rapa Nui nabij de hoofdstad Hanga Roa niet optimaal kan functioneren. Haar ministerie is doende een oplossing uit te werken die voor iedereen acceptabel moet zijn.

Ook stond Siches welwillend tegenover een uitbreiding van de gezondheidsfaciliteiten op het eiland en de eerste stappen daartoe zouden al gezet zijn. Ze beloofde Teao op de hoogte te houden van nadere en concrete stappen.

Bron: g5noticias.cl

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This