Onderzoek & Wetenschap

Moai-beeld keert terug naar Paaseiland

28 februari 2022

Tot grote vreugde van de inwoners van Paaseiland keert een Moai-beeld na 152 jaar terug naar het Chileense eiland. Het Chileense ministerie van Cultuur zorgde vorige week voor het transport van het Paaseilandbeeld Tau vanuit het Nationaal Natuurhistorisch museum in de hoofdstad Santiago de Chile naar Paaseiland.

Voor de Rapa Nui, de inheemse bevolking van het Polynesischë eiland, is de repatriëring van de Moai-beelden erg belangrijk. Zij willen de terugkeer van de archeologische resten die tot het eiland behoren. Het Natuurhistorisch museum van Chili komt de Rapa Nui nu tegemoet door Tau naar huis te brengen. Consuelo Valdés, de Chileense minister van cultuur vindt het van groot belang dat het cultureel erfgoed terugkeert naar het gebied waar het vandaan komt. Ze ziet het als een signaal van respect voor de inheemse bevolking. Op vrijdag 25 februari kwam het Moai-beeld aan in de Chileense haven Valparaíso, waar het zijn reis per schip voortzet richting het eiland. De verwachting is dat de reis over zee vijf dagen zal duren. Het is de eerste keer dat een Paaseilandbeeld vanuit het Zuid-Amerikaanse continent naar het eiland wordt teruggebracht.

Mysterie

Tau weegt 715 kilogram. Het behoort tot de negenhonderd monolithische beelden van het eiland. De lokale bevolking maakten de moai tussen de 11de en 17de eeuw. De betekenis van de mysterieuze Paaseilandbeelden is niet duidelijk. Archeologisch onderzoek wees uit dat de Moai mogelijk de weg wezen naar drinkwater. Maar archeologen onderzoeken andere theorieën, zoals de mogelijkheid dat de beelden een rol speelden in de vruchtbaarheid van het land. Bovendien is het mogelijk dat de Moai een ceremoniële betekenis hebben.

Het beeld Tau werd in 1870 naar Santiago de Chile getransporteerd en maakte deel uit van de vaste collectie van het museum. In onder meer het British Museum en het Louvre zijn meer van de originele Moai te zien. De Rapa Nui hopen de ontbrekende Paaseilandbeelden in de toekomst thuis te kunnen verwelkomen.

Bronnen: Euronews, Quinta Vision, DW, Actualidad RT

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This