Onderzoek & Wetenschap

Moai-beeld keert terug naar Paaseiland

28 februari 2022

Tot grote vreugde van de inwoners van Paaseiland keert een Moai-beeld na 152 jaar terug naar het Chileense eiland. Het Chileense ministerie van Cultuur zorgde vorige week voor het transport van het Paaseilandbeeld Tau vanuit het Nationaal Natuurhistorisch museum in de hoofdstad Santiago de Chile naar Paaseiland.

Voor de Rapa Nui, de inheemse bevolking van het Polynesischë eiland, is de repatriëring van de Moai-beelden erg belangrijk. Zij willen de terugkeer van de archeologische resten die tot het eiland behoren. Het Natuurhistorisch museum van Chili komt de Rapa Nui nu tegemoet door Tau naar huis te brengen. Consuelo Valdés, de Chileense minister van cultuur vindt het van groot belang dat het cultureel erfgoed terugkeert naar het gebied waar het vandaan komt. Ze ziet het als een signaal van respect voor de inheemse bevolking. Op vrijdag 25 februari kwam het Moai-beeld aan in de Chileense haven Valparaíso, waar het zijn reis per schip voortzet richting het eiland. De verwachting is dat de reis over zee vijf dagen zal duren. Het is de eerste keer dat een Paaseilandbeeld vanuit het Zuid-Amerikaanse continent naar het eiland wordt teruggebracht.

Mysterie

Tau weegt 715 kilogram. Het behoort tot de negenhonderd monolithische beelden van het eiland. De lokale bevolking maakten de moai tussen de 11de en 17de eeuw. De betekenis van de mysterieuze Paaseilandbeelden is niet duidelijk. Archeologisch onderzoek wees uit dat de Moai mogelijk de weg wezen naar drinkwater. Maar archeologen onderzoeken andere theorieën, zoals de mogelijkheid dat de beelden een rol speelden in de vruchtbaarheid van het land. Bovendien is het mogelijk dat de Moai een ceremoniële betekenis hebben.

Het beeld Tau werd in 1870 naar Santiago de Chile getransporteerd en maakte deel uit van de vaste collectie van het museum. In onder meer het British Museum en het Louvre zijn meer van de originele Moai te zien. De Rapa Nui hopen de ontbrekende Paaseilandbeelden in de toekomst thuis te kunnen verwelkomen.

Bronnen: Euronews, Quinta Vision, DW, Actualidad RT

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This