Recensies boeken

Manieren om naar huis terug te keren

8 maart 2012

Mark Weenink

“Wij kinderen begrepen opeens dat we eigenlijk helemaal niet zo belangrijk waren.” De hoofdpersoon van de roman Manieren om naar huis terug te keren verliest op jonge leeftijd zijn onschuld, als hij als negenjarig jongetje opgroeit in de Chileense dictatuur (1973 – 1990) van Augusto Pinochet. Wat er precies gaande is, weet hij niet, maar hij voelt net als andere kinderen aan dat hun ouders iets voor hen verzwijgen. In dit boek vertelt auteur Alejandro Zambra (1975) het verhaal van een generatie, zíjn generatie.

Opgroeien in een dictatuur en de nasleep ervan is geen sinecure. Het gevaar is latent aanwezig, ook al is de hoofdpersoon er zich niet concreet van bewust. Het verhaal begint met de aardbeving van 3 maart 1985, die solidariteit en saamhorigheid teweegbrengt. Tussen de ravage staan buren gebroederlijk bij een houtvuur. Ook buurman Raúl, die alleen woont en daarmee ongewild onderwerp van gesprek is in de wijk. Zou hij bij het ondergronds verzet horen? De ik-figuur bespioneert hem in opdracht van de twaalfjarige Claudia, op wie hij heimelijk verliefd is.

Zambra toont zich in zijn wellicht meest persoonlijke werk een meester in het inleven in de wereld van een kind, met al zijn logica en fantasie. In het verhaal wordt de hoofdpersoon, die zijn ervaringen als dertiger optekent in een boek, ook in verschillende stadia in zijn leven – als kind, tiener en twintiger – opgevoerd. Hierdoor schept hij een verhaal met meerdere dimensies. Grote thema’s als schuldgevoelens en verantwoordelijkheid giet Zambra op natuurlijke wijze in een toegankelijk geschreven verhaal. Wie waren onze ouders en wat was hun rol? Vragen die des te relevanter zijn wanneer je opgroeit in een autoritair regime. Zambra toont de eenzaamheid waartoe mensen gedwongen worden tijdens een dictatuur, maar ook daarna. Mensen zijn ontheemd in hun eigen land, lijkt hij te willen zeggen. Het verwerken van dit trauma, door ouders en kinderen, is de manier om terug te keren naar huis. Hoe dit gebeurt, is aan het individu.

Alejandro Zambra, Manieren om naar huis terug te keren, Uitgeverij Karaat, Amsterdam, 2012, ISBN 9789079770076, 196 pag., €18,90, vertaling: Luc de Rooy

In La Chispa 363 leest u een interview met de auteur. Op deze site vindt u ook recensies van de boeken Bonsai en Het verborgen leven van bomen . 

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This