Milieu & Natuur

Goedgekeurd mijnbouwproject in Chili bedreigt Humboldtpinguïn

24 augustus 2021

Half augustus werd het megamijnbouwproject van Coquimbo door de milieucommissie goedgekeurd, dit is een bedreiging voor het voortbestaan van de Humboldtpinguïn. De mijnbouw zal plaatsvinden op amper dertig kilometer afstand van het natuurreservaat van de Humboldtpinguïn. Niet alleen wordt de pinguïn ernstig bedreigd, de hele mariene flora en fauna van het gebied zal onder druk komen te staan.

Het mijnbouwbedrijf Andes Iron zal twaalf miljoen ton ijzer en vijftigduizend ton koper delven. Mijnbouw in dit gebied zal een enorme impact hebben op de biodiversiteit en de ambachtelijke visserij in La Higuera. Voor het mijnbouwproject zal een ontziltingsinstallatie gebruikt worden, dat zout aan het water onttrekt. Dit zout zal vervolgens in het oceaanwater geloosd worden, waardoor de mariene zuurgraad zal veranderen en een enorme impact hebben op het mariene leven. De verwachting is dat veel diersoorten in het gebied zullen verdwijnen, waardoor de lokale traditionele visserij onder druk komt te staan.

Op nog geen dertig kilometer afstand van de te delven mijnbouwlocatie, bevinden zich de eilanden Chañaral, Choros en Damas. Zij maken onderdeel uit van het natuurreservaat. Hier leeft de grootste kolonie van Humboldtpinguïn ter wereld, zo’n tachtig procent van dit diersoort. Daarnaast is dit een voortplantingsgebied van diverse zeedieren zoals walvissen, eenden en kustotters, die zonder de dreiging van de mijnbouw al met uitsterven worden bedreigd.

Momenteel lopen er vier beroepen in cassatie die als doel hebben de uitspraak van de milieurechtbank van Antofagasta te laten annuleren. Deze uitspraak zorgde voor het goedkeuren van het mijnbouwproject door de milieucommissie van Coquimbo. Er is echter nog hoop voor de Humboldtpinguïn. Mocht het Hooggerechtshof de uitspraak ongeldig verklaren dan gaat het mijnbouwproject niet door.

Bronnen: Redgol, ADN Radio, Chile Oceana

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This