Recensies boeken

De Japanse minnaar

21 april 2015

Mark Weenink

Iedere week ontvangt de joodse kunstenares Alma Belasco een liefdesbrief en een bos gardenia’s. Ze is eind zeventig en woont in het Lark House, een progressief bejaardentehuis in California. Als kind ontvluchtte ze de Holocaust in Europa en groeide ze op bij haar familie in de Verenigde Staten. Voor de lezer lijkt het al snel duidelijk wie de afzender is, maar hoofdpersoon Irina Bazili moet er behoorlijk moeite voor doen om het te achterhalen.

In haar roman De Japanse minnaar vertelt de Chileense schrijfster Isabel Allende (1942) een meeslepend liefdesverhaal, dat begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog en doorloopt tot in het heden. Alma neemt twintigster Irina, die in het Lark House werkt, in dienst als persoonlijk assistent. Samen met kleinzoon Seth, die verliefd is op Irina, pluist Irina het levensverhaal van Alma uit. Daarbij stuit het duo al snel op jeugdvriend Ishimei Fukuda, een Japanse migrantenzoon.

Alma’s en Ishimei’s familiegeschiedenissen blijken nauw met elkaar verweven. Gaandeweg lijkt er zich een verhaal van een onmogelijke liefde te ontspinnen, belemmerd door maatschappelijke conventies en de angst om uit de sociale omgeving te breken.

De Tweede Wereldoorlog, die meer dan 60 miljoen levens kostte, houdt ons nog altijd bezig. Een aspect van die oorlog dat mij onbekend was, is het lot van de Japanse (migranten)bevolking in de VS ten tijde van die Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor was een hele bevolkingsgroep in een klap verdacht. Japanners en mensen van Japanse afkomst werden geïnterneerd in semi-concentratiekampen, mensen die niets te maken hadden met oorlogsdaden van hun voormalige vaderland. Deze vergeten en ook verzwegen geschiedenis verwerkt Allende mooi in het verhaal.

Met De Japanse minnaar heeft Allende een onderhoudende roman geschreven over ouderdom, aftakeling en onmogelijke liefde. De kracht schuilt vooral in de goed uitgewerkte personages, enkele verrassende wendingen in het verhaal en interessante thematiek. Irina en Alma hebben beiden hun eigen onverwerkte verleden, dat stap voor stap gestalte krijgt voor de lezer. Het verhaal, dat zich afspeelt op meerdere plaatsen en door de tijd heen en weer springt, zit goed in elkaar en leent zich ongetwijfeld voor een mooie verfilming.

Isabel Allende brak door met haar debuutroman Het huis met de geesten (1982). Deze Chileense megabestsellerauteur woont inmiddels al dertig jaar in de VS en verkocht wereldwijd tientallen miljoenen boeken. Haar werk is vertaald naar 35 talen. Ze ontving uit handen van Barack Obama de Presidential Medal of Freedom en in 2010 kreeg de Premio Nacional de Literatura de Chile. Andere boeken van Allende zijn onder andere PaulaEva LunaHet oneindige plan en Afrodite.

Isabel Allende, De Japanse minnaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2015, ISBN 9789028426214, 320 pag., €19,99, vertaling: Henk van den Heuvel

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This