Politiek & Maatschappij

De gekozen Chileense president Boric onthult kabinet met meerderheid van vrouwen

25 januari 2022

Redactie

Gabriel Boric, de linkse gekozen president van Chili, heeft zijn eerste kabinet aangekondigd, waarbij een meerderheid van de posten aan vrouwen wordt gegeven en een aantal aan voormalige studentenprotestleiders.

Veertien van de 24 nieuwe ministers die afgelopen vrijdag zijn aangekondigd, zijn vrouwen, onder wie minister van Defensie Maya Fernández – een kleindochter van de socialistische president Salvador Allende, die in 1973 door een militaire staatsgreep omver werd geworpen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken dat toezicht houdt op de binnenlandse veiligheid gaat naar Izkia Siches, die onlangs het hoofd was van de nationale medische vereniging. “We hebben dit team gevormd met mensen die voorbereid zijn, met kennis, ervaring en toegewijd aan de agenda van veranderingen die het land nodig heeft”, zei Boric.

De aankondiging van het kabinet komt nadat Boric, die 36 jaar wordt voordat hij op 11 maart aantreedt, de presidentsverkiezingen vorige maand won. Op zijn agenda stond modernisering van de Chileense volksgezondheidssector die 80 procent van de bevolking bedient, vervanging van het nu particuliere pensioenstelsel en tegelijkertijd verhoging van de uitkeringen en het minimumloon.

Sociale ongelijkheden in de Zuid-Amerikaanse natie hadden in 2019 tot wijdverbreide protesten geleid, waardoor de lont voor de politieke opkomst van progressief links en de herformulering van de grondwet uit het dictatuurtijdperk werd aangestoken.

“De missie van dit kabinet is om de basis te leggen voor de grote hervormingen die we in ons programma hebben voorgesteld”, zei Boric na de onthulling van zijn ministers, eraan toevoegend dat het de economische groei zou stimuleren en tegelijkertijd “structurele ongelijkheden” zou wegnemen. “We hebben het over duurzame groei, vergezeld van een eerlijke herverdeling van rijkdom”, zei hij.

Camila Vallejo, parlementslid van de Communistische Partij, die net als Boric bekendheid verwierf als studentenleider, zal de regeringswoordvoerder zijn. Het ministerie van Financiën gaat naar Mario Marcel, wiens ambtstermijn als president van de Centrale Bank alom werd geprezen door financiële analisten. Hij had eerder gewerkt bij de Wereldbank, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en in eerdere centrumlinkse Chileense regeringen.

Boric’s toezeggingen tijdens de verkiezingscampagne om belangrijke hervormingen door te voeren in het door de markt geleide economische model van Chili, deden beleggers schrikken, hoewel hij zijn toon sindsdien heeft gematigd en de markten en valuta van Chili heeft gestimuleerd.

Het kabinet van Boric bestaat uit ten minste zes ministers onder de 40 jaar, waaronder degenen die in 2011 een golf van demonstraties leidden voor beter, gratis onderwijs. Dat geldt ook voor congreslid Giorgio Jackson van Boric’s eigen Brede Front-coalitie, die werd benoemd tot secretaris-generaal van het presidentschap.

Maar zijn coalitie heeft slechts 37 van de 155 zetels in het Congres, dus om wetgeving aan te nemen zal hij moeten samenwerken met andere centrumlinkse partijen die hij in het verleden heeft bekritiseerd, omdat ze overdreven meegaand waren voor conservatieven.

Zijn ambtstermijn zal samenvallen met een openbaar referendum over een nieuwe grondwet die wordt opgesteld door een grondwetgevende vergadering, waardoor mogelijk de vorm van het politieke systeem als geheel zal veranderen. De huidige grondwet werd aangenomen onder de dictatuur van Augusto Pinochet, die de coup tegen Allende leidde.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This