Recensies boeken

De filmvertelster

15 december 2011

In de grote leegte van de Atacamawoestijn is het armoe en verveling troef. Het is de perfecte setting waarin de Chileense schrijver Hernán Rivera Letelier (1950) zijn novelle De filmvertelster neerzet.

De titel slaat op de twaalfjarige María Margarita, de goedgebekte hoofdpersoon. Met haar vier broers en vader woont ze in een mijnwerkersdorpje. Enig lichtpuntje in het treurige bestaan is de bioscoop. De meeste inwoners kunnen zich echter geen kaartje veroorloven. Dankzij haar ongebreidelde fantasie en gepassioneerde vertelgave ontwikkelt María Margarita zich tot beste filmverteller van het gezin, van de straat, en zelfs van het dorp. Het gezin, dat entree heft op de ‘optredens’ van María Margarita, vaart er wel bij. Maar voor hoe lang?

De kracht van het verhaal zit in de eenvoud en de charme van het hoofdpersonage. Rivera Letelier heeft geen tierelantijnen nodig, maar vertelt een puur verhaal. María Margarita is ontwapenend en probeert zich staande te houden in de veranderende wereld om haar heen.

Dat de auteur trots is op zijn roots, merk je aan de wijze waarop hij het woestijnzand en het desolate op de lezer af laat komen. Het stof waait nog net niet in je gezicht. Momenteel is regisseur Walter Salles – bekend van Central do Brasil en The Motor Cycle Diaries – bezig de roman te verfilmen. De speelfilm wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht.

Hernán Rivera Letelier, De filmvertelster, Uitgeverij Signatuur, 2011, Utrecht, ISBN 9789056723507, 95 pag., €10,00, vertaling: M. Vanderzee

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This