Recensies boeken

De filmvertelster

15 december 2011

In de grote leegte van de Atacamawoestijn is het armoe en verveling troef. Het is de perfecte setting waarin de Chileense schrijver Hernán Rivera Letelier (1950) zijn novelle De filmvertelster neerzet.

De titel slaat op de twaalfjarige María Margarita, de goedgebekte hoofdpersoon. Met haar vier broers en vader woont ze in een mijnwerkersdorpje. Enig lichtpuntje in het treurige bestaan is de bioscoop. De meeste inwoners kunnen zich echter geen kaartje veroorloven. Dankzij haar ongebreidelde fantasie en gepassioneerde vertelgave ontwikkelt María Margarita zich tot beste filmverteller van het gezin, van de straat, en zelfs van het dorp. Het gezin, dat entree heft op de ‘optredens’ van María Margarita, vaart er wel bij. Maar voor hoe lang?

De kracht van het verhaal zit in de eenvoud en de charme van het hoofdpersonage. Rivera Letelier heeft geen tierelantijnen nodig, maar vertelt een puur verhaal. María Margarita is ontwapenend en probeert zich staande te houden in de veranderende wereld om haar heen.

Dat de auteur trots is op zijn roots, merk je aan de wijze waarop hij het woestijnzand en het desolate op de lezer af laat komen. Het stof waait nog net niet in je gezicht. Momenteel is regisseur Walter Salles – bekend van Central do Brasil en The Motor Cycle Diaries – bezig de roman te verfilmen. De speelfilm wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht.

Hernán Rivera Letelier, De filmvertelster, Uitgeverij Signatuur, 2011, Utrecht, ISBN 9789056723507, 95 pag., €10,00, vertaling: M. Vanderzee

Gerelateerde berichten

In augustus zien we elkaar

In augustus zien we elkaar

Er is de laatste maanden nogal wat gesproken en geschreven over In augustus zien we elkaar, het postume werk van Gabriel García Márquez (1927-2014) of ‘Gabo’, zoals de Colombianen hem het liefst noemen. En dan gaat het maar zelden over de inhoud van deze novelle, maar vooral over het besluit om de ongepubliceerde tekst uiteindelijk toch als een sfinx uit de as te laten verrijzen.

Lees meer
De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This