Politiek & Maatschappij

Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika

11 maart 2022

Gastenlijst inauguratie president Boric toont toekomstig beleid

Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.

De gastenlijst leest als een duidelijke aanwijzing van het beleid onder president Boric, net zoals de lijst van afwezigen. Vanuit Zuid-Amerika waren onder meer aanwezig Dilma Rousse f, Braziliaans presidente tussen 2011 en 2016 namens de Arbeiderspartij, en Gustavo Petro, de linkse presidentskandidaat en voormalig revolutionair uit Colombia.

Vanuit Europa woonden onder meer de Spaanse minister van Emancipatie Irene Montero en de Britse ex-Labour leider Jeremy Corbyn de ceremonie bij.

Buurlanden Peru en Bolivia werden onder meer vertegenwoordigd door respectievelijk de voormalige kandidate voor het presidentschap Verónica Mendoza en ex-vicepresident Álvaro García Linera, een vooraanstaande intellectueel.

Een andere intellectueel, de Nicaraguaanse schrijfster Giaconda Belli, stond ook op de gastenlijst voor het evenement in de kuststad Valparaiso, waar het Chileense congres zetelt, terwijl de Nicaraguaanse president Daniel Ortega niet uitgenodigd was.

Opvallend was verder de aanwezigheid van de Estela Carlotto, uit Chili’s derde buurland Argentinië. Zij is de voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Maya, die al decennialang en met succes strijdt voor rechtvaardigheid voor ‘verdwenen’ en vermoorde activisten ten tijde van de Argentijnse dictatuur en hun gedwongen geadopteerde kinderen.

Uit eigen land had Boric onder meer de jonge Gustavo Gatica uitgenodigd, die tijdens de demonstraties van 2019 getroffen werd door meerdere politiekogels in het gezicht en zijn inzet zodoende moest bekopen met blindheid. Activisten die zich inzetten voor genoegdoening voor de slachtoffers van de Chileense dictatuur ontbraken ook niet, net zomin als inheemse activisten zoals de dichter Raúl Zurita.

Dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn nieuwe collega Boric een vertegenwoordiger noemde van “failliet en lafhartig links” mocht de pret niet drukken: hij was er niet bij.

De nieuwe Chileense regering bestaat in meerderheid uit vrouwen (14 van de 24 ministers) waarvan minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches de belangrijkste zal zijn.

Bron: newsbeezer.com

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This