Politiek & Maatschappij

Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika

11 maart 2022

Gastenlijst inauguratie president Boric toont toekomstig beleid

Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.

De gastenlijst leest als een duidelijke aanwijzing van het beleid onder president Boric, net zoals de lijst van afwezigen. Vanuit Zuid-Amerika waren onder meer aanwezig Dilma Rousse f, Braziliaans presidente tussen 2011 en 2016 namens de Arbeiderspartij, en Gustavo Petro, de linkse presidentskandidaat en voormalig revolutionair uit Colombia.

Vanuit Europa woonden onder meer de Spaanse minister van Emancipatie Irene Montero en de Britse ex-Labour leider Jeremy Corbyn de ceremonie bij.

Buurlanden Peru en Bolivia werden onder meer vertegenwoordigd door respectievelijk de voormalige kandidate voor het presidentschap Verónica Mendoza en ex-vicepresident Álvaro García Linera, een vooraanstaande intellectueel.

Een andere intellectueel, de Nicaraguaanse schrijfster Giaconda Belli, stond ook op de gastenlijst voor het evenement in de kuststad Valparaiso, waar het Chileense congres zetelt, terwijl de Nicaraguaanse president Daniel Ortega niet uitgenodigd was.

Opvallend was verder de aanwezigheid van de Estela Carlotto, uit Chili’s derde buurland Argentinië. Zij is de voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Maya, die al decennialang en met succes strijdt voor rechtvaardigheid voor ‘verdwenen’ en vermoorde activisten ten tijde van de Argentijnse dictatuur en hun gedwongen geadopteerde kinderen.

Uit eigen land had Boric onder meer de jonge Gustavo Gatica uitgenodigd, die tijdens de demonstraties van 2019 getroffen werd door meerdere politiekogels in het gezicht en zijn inzet zodoende moest bekopen met blindheid. Activisten die zich inzetten voor genoegdoening voor de slachtoffers van de Chileense dictatuur ontbraken ook niet, net zomin als inheemse activisten zoals de dichter Raúl Zurita.

Dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn nieuwe collega Boric een vertegenwoordiger noemde van “failliet en lafhartig links” mocht de pret niet drukken: hij was er niet bij.

De nieuwe Chileense regering bestaat in meerderheid uit vrouwen (14 van de 24 ministers) waarvan minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches de belangrijkste zal zijn.

Bron: newsbeezer.com

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This