Politiek & Maatschappij

Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika

11 maart 2022

Gastenlijst inauguratie president Boric toont toekomstig beleid

Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.

De gastenlijst leest als een duidelijke aanwijzing van het beleid onder president Boric, net zoals de lijst van afwezigen. Vanuit Zuid-Amerika waren onder meer aanwezig Dilma Rousse f, Braziliaans presidente tussen 2011 en 2016 namens de Arbeiderspartij, en Gustavo Petro, de linkse presidentskandidaat en voormalig revolutionair uit Colombia.

Vanuit Europa woonden onder meer de Spaanse minister van Emancipatie Irene Montero en de Britse ex-Labour leider Jeremy Corbyn de ceremonie bij.

Buurlanden Peru en Bolivia werden onder meer vertegenwoordigd door respectievelijk de voormalige kandidate voor het presidentschap Verónica Mendoza en ex-vicepresident Álvaro García Linera, een vooraanstaande intellectueel.

Een andere intellectueel, de Nicaraguaanse schrijfster Giaconda Belli, stond ook op de gastenlijst voor het evenement in de kuststad Valparaiso, waar het Chileense congres zetelt, terwijl de Nicaraguaanse president Daniel Ortega niet uitgenodigd was.

Opvallend was verder de aanwezigheid van de Estela Carlotto, uit Chili’s derde buurland Argentinië. Zij is de voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Maya, die al decennialang en met succes strijdt voor rechtvaardigheid voor ‘verdwenen’ en vermoorde activisten ten tijde van de Argentijnse dictatuur en hun gedwongen geadopteerde kinderen.

Uit eigen land had Boric onder meer de jonge Gustavo Gatica uitgenodigd, die tijdens de demonstraties van 2019 getroffen werd door meerdere politiekogels in het gezicht en zijn inzet zodoende moest bekopen met blindheid. Activisten die zich inzetten voor genoegdoening voor de slachtoffers van de Chileense dictatuur ontbraken ook niet, net zomin als inheemse activisten zoals de dichter Raúl Zurita.

Dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn nieuwe collega Boric een vertegenwoordiger noemde van “failliet en lafhartig links” mocht de pret niet drukken: hij was er niet bij.

De nieuwe Chileense regering bestaat in meerderheid uit vrouwen (14 van de 24 ministers) waarvan minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches de belangrijkste zal zijn.

Bron: newsbeezer.com

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This