Politiek & Maatschappij

Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika

11 maart 2022

Gastenlijst inauguratie president Boric toont toekomstig beleid

Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.

De gastenlijst leest als een duidelijke aanwijzing van het beleid onder president Boric, net zoals de lijst van afwezigen. Vanuit Zuid-Amerika waren onder meer aanwezig Dilma Rousse f, Braziliaans presidente tussen 2011 en 2016 namens de Arbeiderspartij, en Gustavo Petro, de linkse presidentskandidaat en voormalig revolutionair uit Colombia.

Vanuit Europa woonden onder meer de Spaanse minister van Emancipatie Irene Montero en de Britse ex-Labour leider Jeremy Corbyn de ceremonie bij.

Buurlanden Peru en Bolivia werden onder meer vertegenwoordigd door respectievelijk de voormalige kandidate voor het presidentschap Verónica Mendoza en ex-vicepresident Álvaro García Linera, een vooraanstaande intellectueel.

Een andere intellectueel, de Nicaraguaanse schrijfster Giaconda Belli, stond ook op de gastenlijst voor het evenement in de kuststad Valparaiso, waar het Chileense congres zetelt, terwijl de Nicaraguaanse president Daniel Ortega niet uitgenodigd was.

Opvallend was verder de aanwezigheid van de Estela Carlotto, uit Chili’s derde buurland Argentinië. Zij is de voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Maya, die al decennialang en met succes strijdt voor rechtvaardigheid voor ‘verdwenen’ en vermoorde activisten ten tijde van de Argentijnse dictatuur en hun gedwongen geadopteerde kinderen.

Uit eigen land had Boric onder meer de jonge Gustavo Gatica uitgenodigd, die tijdens de demonstraties van 2019 getroffen werd door meerdere politiekogels in het gezicht en zijn inzet zodoende moest bekopen met blindheid. Activisten die zich inzetten voor genoegdoening voor de slachtoffers van de Chileense dictatuur ontbraken ook niet, net zomin als inheemse activisten zoals de dichter Raúl Zurita.

Dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn nieuwe collega Boric een vertegenwoordiger noemde van “failliet en lafhartig links” mocht de pret niet drukken: hij was er niet bij.

De nieuwe Chileense regering bestaat in meerderheid uit vrouwen (14 van de 24 ministers) waarvan minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches de belangrijkste zal zijn.

Bron: newsbeezer.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This