Politiek & Maatschappij

Chileense president Piñera tekent wet voor het homohuwelijk

10 december 2021

Redactie

De Chileense president Sebastian Piñera heeft een historisch wetsvoorstel ondertekend dat het homohuwelijk legaliseert, enkele dagen nadat de maatregel door het Congres was goedgekeurd. De wet “stelt alle liefdesrelaties tussen twee mensen op gelijke voet”, zei Piñera donderdag tijdens een ceremonie in het regeringspaleis van La Moneda, samen met LGBTQ-activisten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, parlementariërs en andere functionarissen.

De wet omvat onder meer de erkenning van ouderlijke banden, volledige partneruitkeringen en adoptierechten voor gehuwde paren van hetzelfde geslacht. “Alle stellen die dat wensen, ongeacht hun seksuele geaardheid, zullen in staat zijn te leven, lief te hebben, te trouwen en een gezin te stichten met alle waardigheid en wettelijke bescherming die ze nodig hebben en verdienen”, zei Piñera.

De Chileense Senaat stemde dinsdag met 21-8 in het voordeel van de wetgeving inzake de gelijkheid van huwelijken, met drie onthoudingen, terwijl de Kamer van Afgevaardigden het wetsvoorstel met 82-20 goedkeurde, met twee onthoudingen. Het wetsvoorstel werd oorspronkelijk gesponsord door de voorganger van Piñera, Michelle Bachelet, die het in 2017 introduceerde. Pinera, een centrumrechtse leider die in maart zijn ambt neerlegt, en zijn regering hebben dit jaar hun volledige steun gegeven aan huwelijksgelijkheid.

De goedkeuring van de wet markeert een belangrijke mijlpaal na een decenniumlange juridische strijd in de Zuid-Amerikaanse natie, die later deze maand een presidentiële tweede ronde houdt. Chili heeft lange tijd een conservatieve reputatie gehad – zelfs onder zijn sterk rooms-katholieke soortgenoten in Latijns Amerika – maar de meeste Chilenen steunen nu het homohuwelijk. “Liefde is liefde, wat er ook gebeurt”, zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de nieuwe wet “geweldig nieuws” noemde.

Chili is het negende land in Amerika dat de wetgeving inzake huwelijksgelijkheid heeft aangenomen, en voegt zich bij Canada, Argentinië, Brazilië, Uruguay, de Verenigde Staten, Colombia, Ecuador en Costa Rica. Burgerlijke verbintenissen zijn in Chili sinds 2015 toegestaan, wat partners van hetzelfde geslacht veel, maar niet alle voordelen van gehuwde paren biedt.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This