Kunst & Cultuur

Binnenkort te zien: Film Mi País Imaginario van Patricio Guzman

30 november 2022

Maja Haanskorf

Documentairemaker Patricio Guzman richt zijn lens op de demonstraties in Santiago de Chile in 2019. Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op voor beter onderwijs, meer democratie en een nieuwe grondwet, die de huidige grondwet van dictator Pinochet (1973-1990) moet vervangen. Als gevolg van de protesten trad president Piñera af, werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven en werd er na een referendum in 2020 besloten om een nieuwe grondwet op te stellen. Deze nieuwe grondwet werd op 4 september dit jaar afgewezen in een nieuw referendum, hiermee lijkt de sociale revolutie in Chili voorlopig tot stilstand gekomen.

Na afloop van de film gaat programmamaker Jelle Baars in gesprek met Chileens-Nederlands muzikant Patricio Wang die in 1976 in ballingschap naar Nederland kwam en de Chileense onderzoeker Isidora Ovalle. Een gesprek over de erfenis van de dictatuur in Chili, de betekenis van de opstanden in 2019 en hoe nu verder na het referendum van 2022. Het nagesprek is in het Engels

Datum: Dinsdag 6 december, 19.30
Entree: 11, 50
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Info: https://debalie.nl/cinema/de-balie-kijkt-mi-pais-imaginario/

 

 

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This