Milieu & Natuur

Atacama woestijn is stortplaats voor onverkochte kleding

22 november 2021

Duizenden tonnen aan onverkochte kleding, afkomstig uit de hele wereld, bedekken delen van de droogste plek ter wereld: de Atacama woestijn in Chili. Het gaat hierbij om kleding die op clandestiene wijze in de afgelegen woestijn van het Zuid-Amerikaanse land wordt gedumpt.

Persbureau AFP meldde dat jaarlijks zo’n 39 duizend ton aan kleding afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa naar Chili wordt vervoerd om als vuil te eindigen in de Atacama woestijn. Het gaat om kleding die in China en Bangladesh geproduceerd is en verkocht zou moeten worden in winkels in Azië, de Verenigde Staten en Europa. De niet verkochte kleding wordt vervoerd naar de Chileense haven van Iquique om vervolgens door te verkopen aan andere Latijns-Amerikaanse landen.

Een werknemer van de haven heeft bekendgemaakt dat wanneer het de in Latijns-Amerika gelegen winkels niet lukt om de kleding te verkopen, deze terugkeert naar de Chileense haven voor zijn laatste reis: de stortplaats in de woestijn. Volgens experts is de kleding niet biologisch afbreekbaar én bevat bovendien chemische producten, wat schade toebrengt aan het milieu. Zo raken de lucht en het grondwater vervuild. Het dumpen van kleding is niet het enige probleem van Fast Fashion – de consumptiecultuur waarin consumenten vaak en veel goedkope kleding kopen die slechts korte tijd gedragen wordt – . De kledingsector gebruikt meer energie dan de lucht- en scheepvaart samen. Ook is deze sector verantwoordelijk voor twintig procent van het verspilde water in de wereld.

Er wordt geschat dat de mens jaarlijks 92 miljoen ton aan kledingafval genereert. Volgens de Verenigde Naties verdubbelde de textielproductie tussen 2000 en 2014. Als gevolg van de lockdowns en het niet verkopen of dragen van kleding is dit afvalprobleem sinds de coronacrisis alleen maar toegenomen.

Bronnen: Prensa Libre, La Razón

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This