Politiek & Maatschappij

Activiteiten rond 50e herdenking staatsgreep in Chili – september 2023

1 september 2023

Jan de Kievid

Vijftig jaar geleden, op 11 september 1973, maakten de militairen, daartoe opgeroepen door de centrumrechtse oppositie, een eind aan de Chileense democratische weg naar het socialisme van president Salvador Allende. Er volgde een zeventien jaar durende dictatuur van generaal Pinochet, met harde repressie. Ook werd een neoliberaal economisch model opgelegd, dat leidde tot extreme ongelijkheid. Ongeveer een kwart miljoen Chilenen vluchtten naar het buitenland. Ruim tweeduizend van hen kwamen in Nederland terecht.

De gebeurtenissen in Chili maakten overal grote indruk, vooral omdat Chili onder Allende een land van hoop was geweest. Hier werd gewerkt aan een rechtvaardiger samenleving. Mede daardoor was de internationale solidariteit met de Chileense strijd tegen de dictatuur  groot, ook in Nederland. Daarbij werkten Nederlanders zoveel mogelijk samen met Chileense politieke vluchtelingen.

De gevolgen van de dictatuur zijn in Chili nog steeds voelbaar. Een deel van de ernstige mensenrechtenschendingen is nog steeds niet opgehelderd en bestraft. Ondanks een aantal bijstellingen in sociale richting, staat het neoliberale model nog steeds overeind. De Chileense democratie wordt bedreigd door een nieuwe extreemrechtse partij, waarvan José Antonio Kast, een bewonderaar van Pinochet, eind 2021 bijna de presidentsverkiezingen won.

In Chili en veel andere landen wordt de vijftigste verjaardag van de staatsgreep herdacht met bijeenkomsten en activiteiten. Dat is ook in Nederland het geval. Hieronder een overzicht van de activiteiten in Nederland.

Zaterdag 2 september Amsterdam. CHILE 50 años 1973-2023, Memoria Presente
Muziek, poëzie, dans, foto’s, schilderijen, activiteiten voor kinderen, documentaire tentoonstelling, Chileens eten. Met medewerking van: Santo Remedio, Fusión Andina (uit Chili), Entre los Arcos, Takuri, Carpe Diem, Kuriche en País de Sacrificio.
Organisatie: Comunidad Memoria Chilena Paises Bajos.
Plaats: Plantage Dok, Plantage Doklaan 8, 1018 CM Amsterdam, 13.00 tot 23.00 uur.

Donderdag 7 september Leiden. Lezing over jongeren en autoritarisme in Chili
Lezing van Camila Jara Ibarra (Universiteit Diego Portales Santiago): Attitudes and perceptions about authoritarianism under the new generations in Chile.
Huizinga Building, Doelensteeg16, 2311 VL Leiden. 16.30-18.00 uur
Tevoren aanmelden bij: d.fazzi@hum.leidenuniv.nl.

Vrijdag 8 september Rotterdam. Concert Amankay
Concert van de Chileens-Nederlandse muziekgroep Amankay.
Plaats: Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam. 20.30 uur. Toegang € 20,00.
Meer info en kaartverkoop: https://www.matrixrotterdam.nl/event/amankay-matrix

 Zaterdag 9 september Amsterdam. Concert Amankay
16.00 programma met documentaire, dichtkunst en muziek rond de publicatie van Muziek in ballingschap. Música en Exilio van Patricio Wong.
20.15 Amankay speelt en zingt in het programma ‘Muziek in ballingschap’ liederen en instrumentale stukken die zijn ontwikkeld in bijna vijftig jaar samenwerking.
Plaats: Studio 150 Bethlehemkerk. Zwanenplein 34-36, 1021 CM Amsterdam-Noord. Toegang: € 15,00.
Meer info en kaartverkoop: info@organisatiewinkel.nl

Zaterdag 9 september Amsterdam. Chili 50 jaar geleden. Opstand en staatsgreep
Herdenkingsbijeenkomst met sprekers, discussie, internationale maaltijd en muziek: Verónica Castro uit Chili en de groep Carpe Diem.
Tijd: 16.00 uur. Organisatie: Rode Morgen. Plaats: Huis van de Wijk/Huize Lydia, Roelof Hartplein 2a, 1071 TT Amsterdam, tel. 020-6629497.

Zaterdag 9 september Amsterdam. Gira de los Sueños (Tocht van de dromen)
Muziekgroep Fusión Andina (uit Osorno in Chili).
Plaats: Gemeenschapscentrum, Pieter Nieuwlandstraat 93, Amsterdam.
17.00 uur: deuren open. 18.00: Chileense maaltijd. 18.30: Film Relatos Williche.
Daarna muziek.

Zondag 10 september Amsterdam. A 50 años del golpe a Salvador Allende. Boekpresentatie en film.
15.00 uur: Presentatie van tweetalig boek Recuerdos (Herinneringen) van de Chileense schrijver Renato Vargas over zijn ervaringen tijdens de staatsgreep in Noord-Chili.
16.30 uur: Renato Vargas signeert zijn boek.
17.00 uur: Film El tren de la cultura de Salvador Allende. Een documentaire uit februari 1971 toen een trein met een aanbod aan cultuur verschillende plaatsen ten zuiden van Santiago aandeed waar mensen weinig toegang tot cultuur hadden.
Organisatie en Plaats: Casa Migrante, Van Ostadestraat 268, 1073 TV Amsterdam, tel. 020-6844803.

Maandag 11 september Amsterdam. Herdenking bij Allende-monument.
Sprekers: Peter Gelauff namens de Nederlandse solidariteitsbeweging, een spreker namens de organisatoren. Muziek van Verónica Castro en de groepen Kuriche, Fusión Andina en Carpe Diem en gedichten van Juan Heinsohn.
Plaats: Salvador Allendelaan (in het Sloterpark), Amsterdam Nieuw-West. Bereikbaar via tram 7 (halte Sloterpark en dan nog een stukje lopen). Tijd: 17.45 uur, plaats vanaf 17.15 uur vrij voor publiek.

Maandag 11 september Breda. Herdenking 50e verjaardag van staatsgreep
Sprekers: Pablo Isla Monsalve (Chileens docent Universiteit Leiden) over Allende, de staatsgreep, de dictatuur en het huidige Chili, en Jan de Kievid (ex-coördinator Chili Komitee Nederland) over de (Nederlandse) Chili-solidariteitsbeweging. Chileense muziek en hapjes. Plaats: Mondiaal Centrum Breda. Roland Holststraat 71 Breda. 19.30 uur.
Info: jkalkar@casema.nl. Aanmelden bij: gastvrouw@mondiaalcentrumbreda.nl

Dinsdag 12 september Voorburg. El derecho de vivir. Concierto de guitarra clásica
Concert van Chileense gitarist Carlos Cid Retamal als eerbetoon aan de bij de staatsgreep in 1973 vermoorde musicus Victor Jara.
Organisatie: Chileense ambassade in Nederland en Asociación Hispánica de La Haya.
Plaats: Koningskerk, Bruijnings Ingenhoeslaan 4, Voorburg. 19.30 uur
RSVP: 8 de septiembre de 2023 al correo chile.holanda@minrel.gob.cl

Woensdag 13 september televisie. Herinneringen aan Chili–50 jaar na Salvador Allende
Televisieprogramma Andere Tijden, NPO 2.
Met interviews met o.a. Jan Pronk, Juan Heinsohn en Rafael Saitua.

Zaterdag 16 en zondag 17 september Amsterdam. Minifestival Chili-Nederland-Chili. 50 jaar culturele en muzikale betrekkingen
Zaterdag 14.00 uur. Opening van tentoonstelling door Ana Maria Fernández, voormalig cultureel attaché van Chili, met werk van Chileense kunstenaars van Muro Sur, Juan Heinsohn, Ricardo Cuadros en documentaire ‘Mama Calle’ van Arjanne Laan. Aandacht voor de publicatie van tweetalig boek Muziek in ballingschap. Música en Exilio van Patricio Wang. Dit doorlopend gratis programma wordt afgesloten met gesprek, ontmoeting, drankjes en hapjes.

Zaterdag 20.15 uur: Concert ‘Van Bach tot Andriessen’, Verrassende combinaties van traditionele en moderne instrumenten, van folklore tot hedendaags en van Bach tot Andriessen. Samenwerking van Nederlandse en Chileense musici met: Gerard Bouwhuis en Heleen Hulst (Nieuw Amsterdams Peil) met gasten Patricio Wang en Winanda van Vliet.

Zondag 14.00 uur. Kerk open voor expositie van Chileens-Nederlandse kunstenaars en (nogmaals) boekpresentatie van Muziek in ballingschap. Música en Exilio van Patricio Wang.
15.00 uur: Optreden van Chileense singer-songwriter Maurino. Aansluitend een concert van Amankay met het programma ‘Muziek in ballingschap’.
Plaats: Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126, 1013 EX Amsterdam, tel. 20-5200090.
Toegang gratis, behalve voor concerten op zaterdagavond en zondagmiddag, elk € 15,00
Kaarten bestellen via: Minifestival Muziek en Beeldende Kunst: Chili – Nederland – Chili -Stadsherstel Amsterdam.

Zondag 17 september Rotterdam. Concert Canto General
Tekst van Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda, op muziek gezet door de Griekse componist Mikis Theodorakis. Het Nieuwe Koor (HeNK) uit Rotterdam onder leiding van Maud Meilof, met pianiste Caecilia Boschman, contra-alt Nelly Todorovam en bariton Wilbert van Es.
Plaats: Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam. 14.00-17.00 uur
Organisatie: Chileense Gemeenschap in Rotterdam, Stichting Zona Franca, Het Nieuwe Koor en Podium Grounds. Info: Juan Heinsohn Huala: info@zonafranca.nl. Toegang: € 16,00. Kaarten bestellen: Canto General: Chili 50 Jaar in Rotterdam Tickets (stager.co)

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This