Politiek & Maatschappij

Aanstaande kabinetswisseling in Chili

10 maart 2023

Redactie

Er wordt al sinds begin maart gespeculeerd over een tweede kabinetswisseling van president Gabriel Boric, totdat deze vandaag eindelijk werd bevestigd, een dag voor het einde van zijn eerste regeringsjaar.

De ministeriële aanpassing zou plaatsvinden na de val van de belastinghervorming in de Kamer van Afgevaardigden, wat een van de zwaarste klappen voor de regering betekende. De financiering van het door de regering voorgestelde programma komt in gevaar door het gebrek aan stemmen.

De controverse als gevolg van de uitgelekte audio van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de “verhitte” discussie tussen de minister van Onderwijs en Viviana Delgado, lid van de Groene Ecologische Partij, hebben geleid tot het mogelijke vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Antonia Urrejola en van minister van OnderwijsMarco Antonio Ávila.

Volgens La Tercera zou Boric ook de onderministers van Buitenlandse Zaken, José Miguel Ahumada en Ximena Fuentes, van hun post ontheffen. Ook de ministers Julieta Brodsky van Cultuur en Alexandra Benado van Sport zouden vertrekken. Laatstgenoemde zou kunnen worden vervangen door haar ondersecretaris, Antonia Illanes.

MegaNoticias

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This