Politiek & Maatschappij

Aanstaande kabinetswisseling in Chili

10 maart 2023

Redactie

Er wordt al sinds begin maart gespeculeerd over een tweede kabinetswisseling van president Gabriel Boric, totdat deze vandaag eindelijk werd bevestigd, een dag voor het einde van zijn eerste regeringsjaar.

De ministeriële aanpassing zou plaatsvinden na de val van de belastinghervorming in de Kamer van Afgevaardigden, wat een van de zwaarste klappen voor de regering betekende. De financiering van het door de regering voorgestelde programma komt in gevaar door het gebrek aan stemmen.

De controverse als gevolg van de uitgelekte audio van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de “verhitte” discussie tussen de minister van Onderwijs en Viviana Delgado, lid van de Groene Ecologische Partij, hebben geleid tot het mogelijke vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Antonia Urrejola en van minister van OnderwijsMarco Antonio Ávila.

Volgens La Tercera zou Boric ook de onderministers van Buitenlandse Zaken, José Miguel Ahumada en Ximena Fuentes, van hun post ontheffen. Ook de ministers Julieta Brodsky van Cultuur en Alexandra Benado van Sport zouden vertrekken. Laatstgenoemde zou kunnen worden vervangen door haar ondersecretaris, Antonia Illanes.

MegaNoticias

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This