Politiek & Maatschappij

Richard Drax: Jamaica wil slavernijherstelbetalingen van Tory-parlementslid

2 december 2022

Redactie

Jamaica overweegt om compensatie te zoeken bij een rijk conservatief parlementslid voor de historische rol van zijn familie in de slavernij.

De voorouders van Richard Drax waren ongeveer 400 jaar geleden pioniers van de suiker- en slavenhandel in het Caribisch gebied. Het parlementslid wordt geconfronteerd met eisen om Barbados te betalen voor schade veroorzaakt door slavernij op een landgoed dat hij in het land heeft geërfd. Nu onderzoekt ook de Nationale Raad voor Herstelbetalingen van Jamaica de zaak om Drax tot schadevergoeding te dwingen. Drax zei dat hij geen commentaar wilde geven op de herstelbetalingen.

De zaak kwam onder de aandacht van de Jamaicaanse raad nadat berichten in Britse kranten suggereerden dat de regering van Barbados van plan was herstelbetalingen te eisen van Drax. Aangenomen wordt dat het de eerste keer is dat een regering er bij een familie op aandringt om compensatie te betalen voor de rol van hun voorouders in de slavenhandel. Tussen de 16e en 19e eeuw werden miljoenen Afrikanen tot slaaf gemaakt en door Europeanen en Amerikanen als arbeidskrachten over de Atlantische Oceaan vervoerd om te werken, vooral op plantages.

Leden van de familie Drax behoorden tot de eerste Engelse kolonisten die suikerplantages vestigden die waren gebouwd op slavenarbeid in Barbados en Jamaica in het Caribisch gebied. Een lid van de familie Drax ontving een vergoeding toen de slavenhandel in 1833 door het Britse parlement werd afgeschaft. Uit gegevens blijkt dat John Sawbridge Erle-Drax een bedrag kreeg, dat vandaag £ 3 miljoen waard is, voor 189 slaven.

Drax heeft eerder gezegd dat het slavenhandelverleden van zijn familie “zeer, zeer betreurenswaardig” was, maar “niemand kan vandaag verantwoordelijk worden gehouden voor wat er vele honderden jaren geleden is gebeurd”. De Drax Hall-plantage van 617 hectare in Barbados werd doorgegeven aan de familie totdat het parlementslid het landgoed, waar nog steeds suikerriet wordt verbouwd, erfde van zijn vader in 2017.

Jarenlang hebben actievoerders voor herstelbetalingen Drax opgeroepen om het eigendom aan Barbadianen te schenken, maar dat heeft hij niet gedaan. De BBC heeft vernomen dat het parlementslid van Zuid-Dorset onlangs een bezoek heeft gebracht aan Barbados, waar hij een ontmoeting had met de premier, Mia Mottley.

Jamaica’s zaak van herstelbetalingen

Een andere tak van de Drax-familie stichtte in de 17e eeuw een plantage in Jamaica. William Drax richtte het landgoed op, maar het werd later aan verschillende eigenaren verkocht. Mannen en vrouwen “werden mishandeld in Jamaica” onder de naam Drax, zei Verene Shepherd, directeur van het Centrum voor herstelonderzoek aan de University of the West Indies.

De hoogleraar sociale geschiedenis zei dat families die hun erfenis kunnen herleiden tot slavernij, ter verantwoording moeten worden geroepen, “of ze nu willen zeggen dat ze verantwoordelijk zijn of niet”. Ze zei “voor zover de afstamming van Richard Drax verbonden is met William Drax” en “erfenis langs de lijn werd doorgegeven – of het nu uit Jamaica of Barbados was – dan denk ik dat we ons ook bij Barbados moeten aansluiten om aan te dringen op herstelbetalingen”.

De Nationale Raad voor Herstelbetalingen onderzoekt het onrecht dat slachtoffers van slavernij in het verleden is aangedaan en adviseert de Jamaicaanse regering over de vorm van schadevergoeding. De voorzitter, Laleta Davis-Mattis, zei dat ze een vergadering zou beleggen om de zaak te bespreken voor het eisen van herstelbetalingen van Drax. Ze zei dat de raad het verband tussen de familie van Drax en de slavernij in Jamaica moest herzien “om een inhoudelijk oordeel en aanbeveling te kunnen geven”.

‘Hoge hindernis’

Matthew Parker, die de geschiedenis van de familie onderzocht voor zijn boek The Sugar Barons zei dat er een voorouderlijke band was tussen Richard Drax en de Drax-plantage-eigenaren in Jamaica. De auteur zei dat er een debat was over de legitimiteit van herstelbetalingen voor onrecht dat eeuwen geleden is geleden. “Het extreme voorbeeld is: zouden de Italianen het Verenigd Koninkrijk niet moeten betalen voor de Romeinse invasie?” Parker meent dat het zich richten op individuen voor herstelbetalingen een afwijking is van de benadering tot nu toe, namelijk het indienen van claims bij regeringen.

Caribische landen hebben jarenlang met beperkt succes schadevergoedingen geëist van Europese regeringen. Afstammelingen van slaven hebben ook rechtszaken aangespannen tegen bedrijven vanwege hun betrokkenheid bij de handel, met weinig overwinningen. De zaak tegen Drax is ongetwijfeld een moeilijke, zegt Martyn Day, oprichter van advocatenkantoor Leigh Day.

In 2012 won Day een zaak voor schadevergoeding voor honderden Kenianen die in de jaren vijftig door de Britse koloniale regering werden gemarteld. “Dat was een moeilijke zaak, maar we hebben gewonnen”, zei hij. “Het is een grote hindernis om een zaak op gang te krijgen die honderden jaren oud is.” Hij zei dat elk ernstig geval zou moeten aantonen dat Drax had geprofiteerd van de bezittingen en rijkdom die zijn voorvaderen in de slavenhandel hadden verworven. Day zei dat de meest waarschijnlijke route om schadevergoeding te winnen een Britse rechtbank zou zijn.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This