Politiek & Maatschappij

Ontevreden politie in Haïti bevrijdt gevangen kameraden

18 maart 2021

Redactie

Gemaskerde agenten die zeiden dat ze behoorden tot een ontevreden deel van de Haïtiaanse politie, bekend als ‘Fantom 509’, bestormden woensdag verschillende politiebureaus in Port-au-Prince, waarbij ze gevangengenomen kameraden bevrijdden die beschuldigd werden van deelname aan een vermeende staatsgreep tegen de omstreden president Jovenel Moise vorige maand.

De groep agenten stak samen met enkele burgers een politiebureau in brand en ging toen naar een plaatselijke Nissan-autodealer, die werd geplunderd en vernield. Onder de agenten die het station bestormden, bevonden zich politieagenten in uniform met hun gezichten bedekt om te voorkomen dat ze herkend zouden worden.

Eerder die dag marcheerden agenten en cadetten van de politieacademie naar het hoofdbureau van politie om te eisen dat de lichamen van vijf agenten die vorige week tijdens een inval in de sloppenwijk Village de Dieu werden gedood, zouden worden vrijgegeven van de bende die ze nog vasthield. De sloppenwijk wordt gerund door de bende ‘5 Seconds’.

De noodlottige inval, die vijf dagen geleden plaatsvond, was bedoeld om bendeleden te arresteren, maar resulteerde in de dood van de vijf officieren en de verwonding van verschillende anderen.

Het werd woensdag in de hoofdstad van Haïti verhit toen ontevreden agenten de straat op gingen om de vrijlating van hun gearresteerde collega’s te eisen. Ze vertelden de lokale media dat ze tot Fantom 509 behoorden.

De politieke strijd in Haïti is toegenomen nu oppositieleiders beweren dat Moïse’s termijn van vijf jaar is verstreken. Ze hadden geëist dat hij op 7 februari zou aftreden. Op die dag kondigde Moïse aan dat de autoriteiten 23 mensen hadden gearresteerd die werden beschuldigd van het beramen van een staatsgreep om hem te vermoorden en zijn regering omver te werpen, onder wie een hooggeplaatste politieambtenaar en een rechter van het Hooggerechtshof.

Uren na de arrestaties benoemde de oppositie een overgangspresident die niemand heeft erkend en die protesten heeft georganiseerd.

Wtop news

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This