Politiek & Maatschappij

Haïti heeft geen Covidvaccins terwijl geweld groter dan pandemie dreigt

8 april 2021

Redactie

Haïti heeft geen enkel vaccin om zijn ruim elf miljoen mensen een jaar na het begin van de pandemie aan te bieden. Gezondheidsdeskundigen maken zich zorgen dat het welzijn van Haïtianen opzij wordt geschoven naarmate geweld en politieke instabiliteit in het hele land toenemen.

Tot nu toe zou Haïti slechts 756.000 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen via een programma van de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat de meest behoeftige landen Covid-19-injecties krijgen. De gratis doses zouden uiterlijk in mei aankomen, maar vertragingen worden verwacht, omdat Haïti een deadline heeft gemist en de belangrijkste Indiase fabrikant nu prioriteit geeft aan een toename van de binnenlandse vraag.

Haïti verkeert in een nieuwe crisis te midden van staatsgreepclaims en geschillen over de ambtsperiode van de president.

“Haïti heeft pas onlangs een deel van de essentiële documentatie voltooid die vereist is voor het verwerken van een verzendopdracht”, zegt Gavi van de Vaccine Alliance, een in Genève gevestigd publiek-privaat partnerschap dat de door de VN gesteunde Covax-inspanningen mede beheert.

Het land heeft ook geen aanvraag ingediend voor een proefprogramma waarin het volgens de Pan- Amerikaanse Gezondheidorganisatie een deel van de toegewezen doses vroegtijdig zou hebben ontvangen. Een woordvoerster prees echter haar andere pandemie-inspanningen, waaronder het versterken van de voorbereiding op het ziekenhuis.

Ondertussen ontdekte een mensenrechtenonderzoekscentrum, dat in een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd aangehaald, dat de regering van Haïti meer dan 1 miljoen dollar aan coronavirushulp had verduisterd. Het rapport beschuldigde regeringsfunctionarissen er ook van dat ze 34 miljoen dollar uitgeven aan de “grootste ondoorzichtigheid”, waarbij ze een bureau omzeilden dat belast was met het goedkeuren van staatscontracten.

Lauré Adrien, algemeen directeur van het ministerie van Volksgezondheid van Haïti vreesde dat het land niet over de nodige infrastructuur beschikt om een ​​goede vaccinopslag te garanderen. Hij voegde eraan toe dat zijn bureau de voorkeur geeft aan een vaccin met een enkele dosis. AstraZeneca heeft twee doses nodig.

“Het is geen geheim dat we geen uitstekende instandhoudingsfaciliteiten hebben”, zei hij. “We wilden er zeker van zijn dat we alle parameters onder controle hadden voordat we vaccinvoorraden kregen.”

Adrien merkte ook op dat al het geld dat zijn bureau ontving correct is besteed, maar zei dat hij niet namens andere bureaus kon spreken. Een presidentiële woordvoerder heeft geen oproepen voor commentaar beantwoord.

Veel armere landen hebben lang moeten wachten met het verkrijgen van Covax-vaccins, terwijl rijkere landen voorraden ophaalden, hoewel de meeste op zijn minst een eerste zending hebben ontvangen. Het gebrek aan vaccins in Haïti komt op het moment dat het meer dan 12.700 gevallen en 250 doden meldt, cijfers die volgens experts ondergerapporteerd  zijn.

The Guardian

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This