Politiek & Maatschappij

De premier van Haïti treedt af, vervanger benoemd

15 april 2021

Redactie

De Haïtiaanse premier Joseph Jouthe kondigde afgelopen woensdag aan dat hij ontslag heeft genomen, omdat het land geconfronteerd wordt met een piek in moorden en ontvoeringen en zich voorbereidt op een aanstaand constitutioneel referendum en algemene verkiezingen later dit jaar.

Jouthe, die sinds maart 2020 premier was, gaf geen verklaring voor zijn aftreden, maar president Jovenel Moise zei dat er een nieuwe premier was benoemd. Al eerder had Jouthe  geprobeerd zijn ontslag in te dienen, maar president Jovenel Moise had het destijds afgewezen

“Het ontslag van de regering, dat ik heb aanvaard, zal het mogelijk maken om het schrijnende probleem van de onveiligheid aan te pakken en de besprekingen voort te zetten om de consensus te bereiken die nodig is voor de politieke en institutionele stabiliteit van ons land. Minister Claude Joseph is benoemd tot premier, ” tweette Moise in het Frans.

Haïti, het armste land in de Amerika’s, wordt geplaagd door armoede, onveiligheid, natuurrampen en het coronavirus. Ondertussen zijn de ontvoeringen voor losgeld enorm toegenomen, doordat gewapende bendes steeds meer invloed hebben gekregen en het Caribische land wordt geconfronteerd met een aanhoudende politieke crisis.

Woede is gewekt door de ontvoeringen afgelopen zondag van zeven leden van de katholieke geestelijkheid in Croix-des-Bouquets, een stad ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Onder degenen die zijn ontvoerd, zijn onder meer vijf Haïtiaanse leden van de geestelijkheid, evenals twee Franse burgers, een priester en een non.

Maandag veroordeelde de katholieke kerk van Haïti het falen van de regering om de onrust weg te nemen met scherpe opmerkingen die de ‘afdaling naar de hel’ van Haïti veroordeelden.

Er zijn protesten uitgebroken over de veiligheidssituatie en het mandaat van Moise, waarvan maatschappelijke groeperingen en de meeste juridische experts zeggen dat ze op 7 februari zijn geëindigd. Moise heeft volgehouden dat zijn vijfjarige presidentschap zich uitstrekt tot 2022.

Het meningsverschil komt voort uit een eerste verkiezing die Moise in november 2015 won, die later werd geannuleerd wegens fraude. Moise werd een jaar later herkozen. Ondertussen werden de parlementsverkiezingen in oktober 2019 voor onbepaalde tijd uitgesteld, volgens Human Rights Watch (HRW), waardoor het land sinds januari 2020 zonder parlement zit.

Te midden van de instabiliteit heeft Moise gezegd dat hij van plan is om in juni een constitutioneel referendum te houden, dat door critici wordt beschouwd als onderdeel van een grotere inspanning om de macht te consolideren.

Haïti heeft lang een hoog verloop van premiers gehad, met acht van hen die sinds 2015 in de functie zijn benoemd.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This