Politiek & Maatschappij

Arrestaties in Cuba na protesten tegen de regering

12 juli 2021

Redactie

Duizenden verarmde Cubanen gingen afgelopen zondag de straat op in bijna elke stad van het land om te protesteren tegen de tekorten aan voedsel, elektriciteit en medicijnen, naast de al gebruikelijke beperkingen van individuele vrijheden. De protesten zijn belangrijk, want critici worden streng gestraft voor afwijkende meningen. Demonstranten scandeerden “Ik wil vrijheid” of “We zijn niet bang” in wat naar verluidt het grootste anti-regeringsprotest in dertig jaar was.  De president van het eiland riep zijn aanhangers op om de demonstranten te “bevechten”.

Anti-regeringsdemonstranten werden gearresteerd door veiligheidstroepen die werden bijgestaan door agenten in burger, aldus persbureau Reuters. Afbeeldingen op sociale media toonden wat leek op veiligheidstroepen die enkele demonstranten vasthielden, in elkaar sloegen en met pepperspray bespoten. Er waren meldingen van internetstoringen op het hele eiland.

Als reactie op de zeldzame onrust sprak president Miguel Díaz-Canel de natie toe in een tv-uitzending en gaf hij de VS de schuld van de onrust. Hij noemde de strenge sancties tegen Cuba – die sinds 1962 in verschillende vormen van kracht zijn – een “beleid van economische verstikking”. Hij zei dat de demonstranten soldaten waren die door de VS waren ingehuurd om het land te destabiliseren en hij riep zijn aanhangers op om de revolutie te verdedigen.

De protesten tegen de regering begonnen met een demonstratie in de stad San Antonio de los Baños, ten zuidwesten van hoofdstad Havana, maar verspreidden zich al snel door het hele land. Velen werden live uitgezonden op sociale netwerken, waarop demonstranten leuzen tegen de regering en de president schreeuwden en opriepen tot verandering.

Berichten op sociale media toonden dat mensen politieauto’s omver gooiden en enkele staatswinkels plunderden die hun goederen in vreemde valuta prijzen. Voor veel Cubanen zijn deze winkels de enige manier om basisbehoeften te kopen, maar de prijzen zijn hoog.

Cuba’s economie heeft het moeilijk. Het toerisme, een van de belangrijkste sectoren, is ingestort door de reisbeperkingen tijdens de Covid-pandemie. Suiker, die voornamelijk wordt geëxporteerd, is een andere belangrijke inkomstenbron voor Cuba. Maar de oogst van dit jaar was veel slechter dan verwacht.

 

Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This