Politiek & Maatschappij

Arrestaties in Cuba na protesten tegen de regering

12 juli 2021

Redactie

Duizenden verarmde Cubanen gingen afgelopen zondag de straat op in bijna elke stad van het land om te protesteren tegen de tekorten aan voedsel, elektriciteit en medicijnen, naast de al gebruikelijke beperkingen van individuele vrijheden. De protesten zijn belangrijk, want critici worden streng gestraft voor afwijkende meningen. Demonstranten scandeerden “Ik wil vrijheid” of “We zijn niet bang” in wat naar verluidt het grootste anti-regeringsprotest in dertig jaar was.  De president van het eiland riep zijn aanhangers op om de demonstranten te “bevechten”.

Anti-regeringsdemonstranten werden gearresteerd door veiligheidstroepen die werden bijgestaan door agenten in burger, aldus persbureau Reuters. Afbeeldingen op sociale media toonden wat leek op veiligheidstroepen die enkele demonstranten vasthielden, in elkaar sloegen en met pepperspray bespoten. Er waren meldingen van internetstoringen op het hele eiland.

Als reactie op de zeldzame onrust sprak president Miguel Díaz-Canel de natie toe in een tv-uitzending en gaf hij de VS de schuld van de onrust. Hij noemde de strenge sancties tegen Cuba – die sinds 1962 in verschillende vormen van kracht zijn – een “beleid van economische verstikking”. Hij zei dat de demonstranten soldaten waren die door de VS waren ingehuurd om het land te destabiliseren en hij riep zijn aanhangers op om de revolutie te verdedigen.

De protesten tegen de regering begonnen met een demonstratie in de stad San Antonio de los Baños, ten zuidwesten van hoofdstad Havana, maar verspreidden zich al snel door het hele land. Velen werden live uitgezonden op sociale netwerken, waarop demonstranten leuzen tegen de regering en de president schreeuwden en opriepen tot verandering.

Berichten op sociale media toonden dat mensen politieauto’s omver gooiden en enkele staatswinkels plunderden die hun goederen in vreemde valuta prijzen. Voor veel Cubanen zijn deze winkels de enige manier om basisbehoeften te kopen, maar de prijzen zijn hoog.

Cuba’s economie heeft het moeilijk. Het toerisme, een van de belangrijkste sectoren, is ingestort door de reisbeperkingen tijdens de Covid-pandemie. Suiker, die voornamelijk wordt geëxporteerd, is een andere belangrijke inkomstenbron voor Cuba. Maar de oogst van dit jaar was veel slechter dan verwacht.

 

Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This