Politiek & Maatschappij

Zeker 22 doden gevallen bij een politie-inval in Rio de Janeiro

25 mei 2022

Zeker 22 mensen zijn omgekomen bij de bloedige nasleep van een inval die dinsdag 24 mei de militaire politie van Rio de Janeiro uitvoerde.

De autoriteiten zeiden dat er een vuurgevecht uitbrak nadat er op de politie was geschoten, terwijl ze zich voorbereidden om Vila Cruzeiro binnen te gaan, een kansarme gemeenschap waar leiders van een vermeende criminele groep zich zouden hebben verzameld.
In een officieel bericht dat de persdienst vrijgaf, zei de militaire politie van Rio dat, hoewel “noodzakelijk”, de inval niet als succesvol kon worden beschouwd, gezien het verlies aan mensenlevens. “Het is niet mogelijk om een succes te beschouwen als een operatie die de dood tot gevolg heeft”, staat in de verklaring.

In een eerdere persconferentie had de secretaris van de militaire politie van Rio de Janeiro, Luiz Henrique Marinho Pires, gezegd dat de operatie werd aangespoord door “criminele migratie” naar de buurt, die volgens hem drugshandelaren uit andere staten huisvest.
Na de inval verzamelden de bewoners van Vila Cruzeiro zich op de top van de heuvel waar de schietpartij plaatsvond om lijken te zoeken, aldus de lokale activist Raul Santiago. Scholen en openbare gezondheidsdiensten zijn ook gesloten als gevolg van de inval volgens de onderwijssecretaris van de stad.

De inval vond plaats ondanks een verbod van juni 2020 door het Braziliaanse Hooggerechtshof op anti-drugsoperaties in de dichtbevolkte favela’s van Rio de Janeiro, behalve in “absoluut uitzonderlijke” omstandigheden tijdens de coronaviruspandemie. De uitspraak was bedoeld om verdere overbelasting van de volksgezondheid en humanitaire diensten te voorkomen.

De persdienst van het Getulio Vargas-ziekenhuis vertelde CNN dat 21 mensen na de inval dood naar het ziekenhuis werden gebracht en zes anderen met verwondingen werden opgenomen. Pires zei dat de uitspraak die invallen verbiedt vermeende criminelen naar arme gemeenschappen had aangetrokken. Deze gemeenschap tot hun schuilplaats maken is een gevolg van het besluit”, zei hij tijdens de persconferentie. Politie-invallen in Rio de Janeiro resulteren regelmatig in hoge dodentalen, met scherpe kritiek van mensenrechtenverdedigers.

Een onderzoek van mei 2022 door onderzoekers van de Braziliaanse Fluminense Federale Universiteit (UFF) wees uit dat van 2007 tot 2021 politie-invallen in Rio de Janeiro maandelijks leidden tot drie massamoorden – waarbij minstens drie mensen worden gedood – in kansarme gemeenschappen.Volgens de UFF-gegevens stierven in die periode in totaal 2.374 mensen tijdens politie-invallen. De inval van dinsdag 24 mei is volgens de UFF de op een na dodelijkste in zijn soort in de geschiedenis van de stad. Bij de dodelijkste operatie, uitgevoerd door veiligheidstroepen in de wijk Jacarezinho in Rio de Janeiro, vielen in mei 2021 volgens de universiteit 28 doden.

Bron: CNN

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This