Politiek & Maatschappij

President Lula gaat naar Washington

10 februari 2023

Redactie

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zal proberen “een nieuw tijdperk van betrekkingen” met de Verenigde Staten op gang te brengen tijdens gesprekken met zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden in het Witte Huis, zeggen analisten en Braziliaanse functionarissen, maar ideologische verschillen zullen waarschijnlijk blijven bestaan .

Lula zal vandaag een ontmoeting hebben met Biden tijdens het eerste officiële bezoek van de linkse leider aan de VS, nadat hij de voormalige extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, nipt versloeg in een tweede ronde in oktober vorig jaar.

Het bezoek, dat enkele weken na de beëdiging van Lula begin januari plaatsvindt, onderstreept hoeveel belang de Braziliaanse president hecht aan de relatie van zijn land met de VS, zei Filipe Nasser, een senior adviseur van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens een paneldiscussie afgelopen dinsdag, georganiseerd door het Quincy Institute for Responsible Statecraft, een in de VS gevestigde denktank, zei Nasser dat de timing van Lula’s reis “weergeeft hoe groot dit moment is voor de betrekkingen tussen Brazilië en de VS. Ik denk dat dit een kans is voor de leiders om een persoonlijke band tussen hen tot stand te brengen of te herstellen”.

Tijdens zijn ambtsperiode had Bolsonaro zijn bewondering uitgesproken voor de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij nauwe banden had en  wat hem de bijnaam “Tropical Trump” opleverde. De ex-Braziliaanse legerkapitein erkende ook niet snel de overwinning van Biden op Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020. Trump  had onterecht beweerd dat de Amerikaanse stemming was ontsierd door wijdverbreide fraude, waardoor de spanningen tussen de twee landen toenamen.

De recente verkiezingsoverwinning van Lula, die Bolsonaro nog steeds niet formeel heeft erkend te midden van zijn eigen valse beschuldigingen van kiezersfraude, heeft de hoop gewekt dat Brazilië in staat zal zijn de diplomatieke betrekkingen te herstellen die tijdens de ambtstermijn van de voormalige Braziliaanse president waren verslechterd.

Voorafgaand aan de gesprekken van vrijdag zei het Witte Huis dat Lula en Biden zouden praten over “de niet-aflatende steun van de Verenigde Staten aan de Braziliaanse democratie en hoe de twee landen kunnen blijven samenwerken om inclusie en democratische waarden in de regio en over de hele wereld te bevorderen”.

De bijeenkomst volgt slechts enkele weken nadat duizenden Bolsonaro-aanhangers op 8  januari het Braziliaanse Congres, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis binnenvielen om te eisen dat het leger zou ingrijpen en Lula uit zijn ambt te ontheffen. Biden en Lula spraken elkaar telefonisch na de aanslagen. Het bezoek aan de VS was echter al eerder voorbereid.

Al Jazeera, Poder 360

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This