Kunst & Cultuur

Nu te zien: Film Amigo Secreto – rol van ‘lawfare’ in Brazilië

11 oktober 2022

Maja Haanskorf

Actueler kun je het niet hebben; het thema van de film Amigo Secreto past perfect bij de huidige verkiezingen in Brazilië. Daarin strijden op 30 oktober de linkse ex-president Lula da Silva en de huidige extreemrechtse president Jair Bolsonaro om het presidentschap in de 2e ronde van de verkiezingen.

Inhoud film

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’, het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders, de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anticorruptieonderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreemrechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.
Regie en scenario: Maria Ramos.
Cast: Carla Jimenez, Regiana Oliviera, Leandro Demori, Sergio Moro, Jair Bolsonaro, e.a.
Speelduur: 100 minuten, Jaar: 2022

Aanbeveling

Ik zag deze schitterende film en was onder de indruk. De titel slaat op de chatgroep, waaraan onder andere rechter Sergio Moro meedeed. Deze rechter maakte aanvankelijk furore in het grootste corruptieonderzoek Lava Jato (Wasstraat) ooit in Brazilië. Allengs blijkt dit onderzoek zelf bol te staan van corruptie. Uit gelekte berichten van de chatgroep blijkt dat rechter Moro, die zich bezighield met beschuldigingen van corruptie tegen de linkse oud-president Lula da Silva, samenspande met de aanklager. Het leidde tot de arrestatie van Lula, die in de cel belande en daardoor niet mee kon doen aan de verkiezingen van 2018. Volgens alle peilingen was Lula de gedoodverfde winnaar. In plaats daarvan was nu de weg vrij voor de overwinning van de huidige, extreemrechtse president Jair Bolsonaro. En wie werd minister van Justitie? Precies, Sergio Moro. Inmiddels is hij afgetreden. Nu staan Lula en Bolsonaro tegenover elkaar op 30 oktober in de 2e ronde van de verkiezingen. 

Waar te zien?

De film ‘Amigo Secreto’ is in de bioscoop te zien in Amsterdam, Den Haag, Deventer, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Zaandam. Ga naar tijden & tickets voor de volledige bioscoopagenda van deze film of bekijk eerst de trailer van deze film.Voor speeldata: https://www.filmladder.nl/film/amigo-secreto-2022/bioscopen

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Los delincuentes

Los delincuentes

Een bankmedewerker in Buenos Aires is zijn saaie bestaan beu en bedenkt een plan om de bank te beroven van exact het salarisbedrag dat hij van zijn werkgever zou krijgen als hij er tot zijn pensioen zou werken. Hij betrekt een collega bij het plan, maar er loopt natuurlijk van alles fout. Als toeschouwer begin je je af te vragen hoe zinvol je eigen werk eigenlijk is…. en of je ook niet zo’n stunt zou moeten uithalen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This