Kunst & Cultuur

Nu te zien: Film Amigo Secreto – rol van ‘lawfare’ in Brazilië

11 oktober 2022

Maja Haanskorf

Actueler kun je het niet hebben; het thema van de film Amigo Secreto past perfect bij de huidige verkiezingen in Brazilië. Daarin strijden op 30 oktober de linkse ex-president Lula da Silva en de huidige extreemrechtse president Jair Bolsonaro om het presidentschap in de 2e ronde van de verkiezingen.

Inhoud film

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’, het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders, de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anticorruptieonderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreemrechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.
Regie en scenario: Maria Ramos.
Cast: Carla Jimenez, Regiana Oliviera, Leandro Demori, Sergio Moro, Jair Bolsonaro, e.a.
Speelduur: 100 minuten, Jaar: 2022

Aanbeveling

Ik zag deze schitterende film en was onder de indruk. De titel slaat op de chatgroep, waaraan onder andere rechter Sergio Moro meedeed. Deze rechter maakte aanvankelijk furore in het grootste corruptieonderzoek Lava Jato (Wasstraat) ooit in Brazilië. Allengs blijkt dit onderzoek zelf bol te staan van corruptie. Uit gelekte berichten van de chatgroep blijkt dat rechter Moro, die zich bezighield met beschuldigingen van corruptie tegen de linkse oud-president Lula da Silva, samenspande met de aanklager. Het leidde tot de arrestatie van Lula, die in de cel belande en daardoor niet mee kon doen aan de verkiezingen van 2018. Volgens alle peilingen was Lula de gedoodverfde winnaar. In plaats daarvan was nu de weg vrij voor de overwinning van de huidige, extreemrechtse president Jair Bolsonaro. En wie werd minister van Justitie? Precies, Sergio Moro. Inmiddels is hij afgetreden. Nu staan Lula en Bolsonaro tegenover elkaar op 30 oktober in de 2e ronde van de verkiezingen. 

Waar te zien?

De film ‘Amigo Secreto’ is in de bioscoop te zien in Amsterdam, Den Haag, Deventer, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Zaandam. Ga naar tijden & tickets voor de volledige bioscoopagenda van deze film of bekijk eerst de trailer van deze film.Voor speeldata: https://www.filmladder.nl/film/amigo-secreto-2022/bioscopen

Gerelateerde berichten

Het brandende huis: de maximale grens van verdriet

Het brandende huis: de maximale grens van verdriet

Hoe gaan ouders om met het verlies van hun kind? Welk effect heeft een zelfgekozen levenseinde van een zoon op de relatie van die achterblijvende ouders? Wat doet het enorme verdriet met het gezin? Deze vragen onderzoekt de Colombiaanse schrijver Tomás González (1950) in zijn ingetogen roman Het broze licht. Hoofdpersoon is de kunstschilder David, die in 1983 met zijn vrouw Sara en hun drie zoons vanuit Colombia naar de Verenigde Staten emigreert.

Lees meer
DocuArte Panamá

DocuArte Panamá

In samenwerking met de Ambassade van Panama in Nederland vertonen we de documentaire DocuArte Panamá, een filmproject dat het artistieke geheugen van het land wil bewaren en vastleggen, en dat de levensloop en het werk beschrijft van belangrijke Panamese schilders van 1849 tot 1950. 

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This