Kunst & Cultuur

Nu te zien: Film Amigo Secreto – rol van ‘lawfare’ in Brazilië

11 oktober 2022

Maja Haanskorf

Actueler kun je het niet hebben; het thema van de film Amigo Secreto past perfect bij de huidige verkiezingen in Brazilië. Daarin strijden op 30 oktober de linkse ex-president Lula da Silva en de huidige extreemrechtse president Jair Bolsonaro om het presidentschap in de 2e ronde van de verkiezingen.

Inhoud film

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’, het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders, de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anticorruptieonderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreemrechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.
Regie en scenario: Maria Ramos.
Cast: Carla Jimenez, Regiana Oliviera, Leandro Demori, Sergio Moro, Jair Bolsonaro, e.a.
Speelduur: 100 minuten, Jaar: 2022

Aanbeveling

Ik zag deze schitterende film en was onder de indruk. De titel slaat op de chatgroep, waaraan onder andere rechter Sergio Moro meedeed. Deze rechter maakte aanvankelijk furore in het grootste corruptieonderzoek Lava Jato (Wasstraat) ooit in Brazilië. Allengs blijkt dit onderzoek zelf bol te staan van corruptie. Uit gelekte berichten van de chatgroep blijkt dat rechter Moro, die zich bezighield met beschuldigingen van corruptie tegen de linkse oud-president Lula da Silva, samenspande met de aanklager. Het leidde tot de arrestatie van Lula, die in de cel belande en daardoor niet mee kon doen aan de verkiezingen van 2018. Volgens alle peilingen was Lula de gedoodverfde winnaar. In plaats daarvan was nu de weg vrij voor de overwinning van de huidige, extreemrechtse president Jair Bolsonaro. En wie werd minister van Justitie? Precies, Sergio Moro. Inmiddels is hij afgetreden. Nu staan Lula en Bolsonaro tegenover elkaar op 30 oktober in de 2e ronde van de verkiezingen. 

Waar te zien?

De film ‘Amigo Secreto’ is in de bioscoop te zien in Amsterdam, Den Haag, Deventer, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Zaandam. Ga naar tijden & tickets voor de volledige bioscoopagenda van deze film of bekijk eerst de trailer van deze film.Voor speeldata: https://www.filmladder.nl/film/amigo-secreto-2022/bioscopen

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This