Politiek & Maatschappij

Nieuwe Uruguayaanse FA-leider versterkt banden met linkse krachten in het buitenland

4 januari 2022

Redactie

Fernando Pereira, de nieuw gekozen leider van het Uruguayaans Breed Front (Frente Amplio – FA) heeft zijn internationale agenda aangekondigd, waaronder ontmoetingen met de gekozen president van Chili, Gabriel Boric en met der Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula Da Silva, wiens terugkeer naar het Planalto-paleis niet te stoppen lijkt.

“Latijns-Amerikaans links heeft elkaar nodig”, zegt Pereira, die ook van plan is een bezoek te brengen aan Buenos Aires, waar de FA won onder Uruguayaanse inwoners die in het buitenland stemden. “We moeten duidelijke signalen afgeven”, voegde Pereira eraan toe, die op 5 februari daadwerkelijk  het roer overneemt van zijn linkse coalitie.

Lula (76) staat gepland voor een bezoek aan Uruguay in februari. Hoewel zijn kandidatuur nog niet formeel is gelanceerd, heeft het voormalige tweevoudige staatshoofd tot 15 augustus de tijd om zich te registreren. Lula heeft ook ontmoetingen gehad met de voormalige gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin, om zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap. Volgens peilingbureau Datafolha zou Lula de zittende president Jair Bolsonaro verslaan met 47% van de stemmen tegen 21%. “Lula gaat winnen in Brazilië en dat wordt heel belangrijk voor Uruguay”, aldus Pereira.

De Uruguayaanse oppositieleider is van plan aanwezig te zijn bij de inauguratie van Boric in maart om de persoonlijke banden voor de toekomst te versterken. In Chili werd de Frente Amplio in 2017 opgericht als een linkse politieke gemeenschap en nam hiervoor de ervaring van zijn Uruguayaanse tegenhangers als basis. De relatie tussen Uruguay’s en Chili’s links was uitstekend, vooral in de tijd van ex-president Michelle Bachelet. “Een 35-jarige president die aan de macht komt door de progressieve krachten is erg belangrijk voor Uruguay en voor de hele regio”, benadrukte Pereira ook.

Pogingen om Latijns-Amerikaans links te verenigen – dat de laatste jaren in verval was geraakt na verkiezingsnederlagen – bereiken ook Argentinië. Pereira’s bezoek aan Buenos Aires, waar hij een grote meerderheid van stemmen (56%) behaalde, is een “signaal” voor linkse militanten die gewoonlijk om de vijf jaar naar Uruguay reizen om te stemmen.

Het Brede Front regeerde in Uruguay tussen 1 maart 2005 en 1 maart 2020, toen de huidige president Luis Lacalle Pou aantrad.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This