Politiek & Maatschappij

Nieuwe Uruguayaanse FA-leider versterkt banden met linkse krachten in het buitenland

4 januari 2022

Redactie

Fernando Pereira, de nieuw gekozen leider van het Uruguayaans Breed Front (Frente Amplio – FA) heeft zijn internationale agenda aangekondigd, waaronder ontmoetingen met de gekozen president van Chili, Gabriel Boric en met der Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula Da Silva, wiens terugkeer naar het Planalto-paleis niet te stoppen lijkt.

“Latijns-Amerikaans links heeft elkaar nodig”, zegt Pereira, die ook van plan is een bezoek te brengen aan Buenos Aires, waar de FA won onder Uruguayaanse inwoners die in het buitenland stemden. “We moeten duidelijke signalen afgeven”, voegde Pereira eraan toe, die op 5 februari daadwerkelijk  het roer overneemt van zijn linkse coalitie.

Lula (76) staat gepland voor een bezoek aan Uruguay in februari. Hoewel zijn kandidatuur nog niet formeel is gelanceerd, heeft het voormalige tweevoudige staatshoofd tot 15 augustus de tijd om zich te registreren. Lula heeft ook ontmoetingen gehad met de voormalige gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin, om zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap. Volgens peilingbureau Datafolha zou Lula de zittende president Jair Bolsonaro verslaan met 47% van de stemmen tegen 21%. “Lula gaat winnen in Brazilië en dat wordt heel belangrijk voor Uruguay”, aldus Pereira.

De Uruguayaanse oppositieleider is van plan aanwezig te zijn bij de inauguratie van Boric in maart om de persoonlijke banden voor de toekomst te versterken. In Chili werd de Frente Amplio in 2017 opgericht als een linkse politieke gemeenschap en nam hiervoor de ervaring van zijn Uruguayaanse tegenhangers als basis. De relatie tussen Uruguay’s en Chili’s links was uitstekend, vooral in de tijd van ex-president Michelle Bachelet. “Een 35-jarige president die aan de macht komt door de progressieve krachten is erg belangrijk voor Uruguay en voor de hele regio”, benadrukte Pereira ook.

Pogingen om Latijns-Amerikaans links te verenigen – dat de laatste jaren in verval was geraakt na verkiezingsnederlagen – bereiken ook Argentinië. Pereira’s bezoek aan Buenos Aires, waar hij een grote meerderheid van stemmen (56%) behaalde, is een “signaal” voor linkse militanten die gewoonlijk om de vijf jaar naar Uruguay reizen om te stemmen.

Het Brede Front regeerde in Uruguay tussen 1 maart 2005 en 1 maart 2020, toen de huidige president Luis Lacalle Pou aantrad.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This