Politiek & Maatschappij

Lula wint Braziliaanse verkiezingen

30 oktober 2022

Hans Veltmeijer

Met het kleinste verschil sinds de herinvoering van de democratie in 1988 in Brazilië heeft oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen. De linkse politicus kreeg twee miljoen stemmen meer dan de huidige uiterst rechtse president Jair Bolsonaro.

Het was een zenuwslopende verkiezingsavond op 30 oktober. Toen 67 procent van de stemmen was geteld, pakte Lula (Arbeiderspartij) voor het eerst de leiding, om die niet meer af te staan. Met ruim 99 procent van de stemmen geteld stond Lula op 50,85 procent van de stemmen en Bolsonaro op 49,15 procent. Niet alleen het verschil was nog nooit zo krap, ook kwam het sinds 1988 nog niet voor dat een president niet werd herkozen.

Toen duidelijk werd dat Lula niet meer in te halen was, stroomden de straten vol met uitzinnige aanhangers van de oud-president. In 2018 mocht Lula niet meedoen met de verkiezingen vanwege veroordelingen wegens corruptie. Hij zat 580 dagen gevangen totdat het Hooggerechtshof de veroordelingen annuleerde vanwege partijdigheid van de rechters.

Dat maakte de weg vrij om mee te dingen naar het presidentschap in 2022, met uiteindelijk zijn victorie in de tweede ronde als uitkomst. Het wordt Lula’s derde mandaat als president. Tussen 2002 en 2010 had hij ook de leiding over het grootste land van Latijns-Amerika.

De verkiezingsstrijd was hard en persoonlijk met weinig aandacht voor inhoudelijke regeringsplannen. Bolsonaro verkondigde aanvankelijk een verlies niet te accepteren, maar de afgelopen weken heeft hij meermalen verklaard dat degene met de meeste stemmen wint en dat hij dat zal accepteren. Lula predikte “vrede en harmonie” in de aanloop naar de finale van 30 oktober. Ook noemde hij het “de belangrijkste dag van mijn leven”.

Hij zal een regering moeten gaan vormen die op steun kan rekenen van een overwegend rechts parlement. Met die voorbereidingen was hij al bezig, zo wordt centrumpolitica en presidentskandidaat in de eerste ronde Simone Tebet een belangrijke pilaar.

Direct nadat de uitslag een feit was, stroomden de felicitaties van wereldleiders binnen bij Lula. Daarin klonk vooral opluchting door dat er een ander beleid ten aanzien van de bescherming van de Amazone op komst is.

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This