Politiek & Maatschappij

Lula krijgt steun van voormalige presidentskandidaten die geen PT-aanhangers zijn

20 september 2022

Redactie

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft afgelopen maandag bevestigd dat hij zal werken om te winnen met meer dan 50% van de stemmen in de eerste ronde van de verkiezingen op 2 oktober. Hiervoor kreeg hij ongekende steun van een front van voormalige presidentskandidaten die geen aanhangers zijn van zijn Arbeiderspartij (PT), onder wie de ex-bankier Henrique Meirelles.

Tijdens een evenement in São Paulo ontving Lula voormalige presidentskandidaten Meirelles, Luciana Genro, Guilherme Boulos, Cristovam Buarque, Joao Vicente Goulart en Geraldo Alckmin, een andere voormalige electorale rivaal die nu zijn running mate is. “Vandaag is een gelukkige dag voor mij”, schreef Lula op Twitter. “Deze bijeenkomst symboliseert de wil van iedereen om de democratie in dit land te herstellen. Laten we samen voor Brazilië gaan!”

Volgens de peilingen staat Lula op de rand van 50% van de geldige stemmen, en dat is de reden waarom hij allianties bespoedigde om een ​​overwinning te versterken zonder de noodzaak van een tweede ronde tegen Bolsonaro. “Hoewel de keren dat ik het presidentschap  won tweede rondes waren, werk ik eraan om in de eerste ronde te winnen, we hebben het vooruitzicht om in de eerste ronde te winnen en daarvoor dank ik u voor uw steun”, zei hij.

Hij legde uit dat dit een “atypische” verkiezing is omdat de sterkste kritiek van de andere kandidaten – Ciro Gomes en Simone Tebet, derde en vierde geplaatst – tegen hem is gericht en niet tegen Bolsonaro. “Deze kandidaten willen niet dat ik in de eerste ronde win”, verzekerde Lula op een persconferentie.

Een van de belangrijkste namen op de steuntafel is die van Meirelles, die behoort tot de rechtse partij Union Brazil, acht jaar lang hoofd was van de Centrale Bank tijdens de mandaten van Lula (2003-2010), presidentskandidaat in 2018 en minister van Economie onder de voormalig conservatieve president Michel Temer (2016-2018).

Meirelles, voormalig wereldpresident van BankBoston in 2002, verdedigde tijdens de bijeenkomst het economische programma van de regering van Lula. Dit was een boodschap aan de financiële markt die traditioneel weerstand heeft tegen de voormalige vakbondsman.

Boulos, de kandidaat van de Partido Socialismo e Liberdade (PSOL) voor het presidentschap in 2018, zei dat de timing vergelijkbaar was met de campagne voor directe verkiezingen in 1984, die het einde markeerde van de 21-jarige militaire dictatuur. “De verkiezing van Lula is essentieel voor de Braziliaanse democratie om het fascisme te verslaan dat de vrijheden en instellingen bedreigt”, zei Boulos, verwijzend naar Bolsonaro.

Alckmin, die in 2006 tegenover Lula stond als gouverneur van São Paulo, verzekerde dat dit front het Braziliaanse kiesstelsel ondersteunt dat Bolsonaro regelmatig in twijfel trekt. “We zijn verenigd door een uniek moment in de geschiedenis van Brazilië, waarop het verkiezingsproces door uiteenlopende en diverse mensen in twijfel wordt getrokken, wat de betekenis van democratie is”, zei de vicepresidentskandidaat, een lid van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB).

Buarque van de centrumpartij Ciudadanía (Burgerschap), Lula’s voormalige minister van Onderwijs en beschouwd als een tegenstander van de PT, was ook aanwezig en wees erop dat “naar een stemming gaan een tragedie zou zijn omdat Brazilië een onvoorspelbare maand zou kunnen beleven.”

Foto: LulaOficial@Twitter

Tiempo Argentino

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This