Politiek & Maatschappij

Lula en Bolsonaro vierden 1 mei in een electorale sfeer

2 mei 2022

Redactie

De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, en de favoriet om hem op te volgen bij de verkiezingen van volgend jaar oktober, voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, hebben hun respectieve vieringen van de Internationale Arbeidersdag met electorale inhoud gevuld, meldde de lokale pers. “Iemand die beter is dan die president (Bolsonaro) gaat de verkiezingen winnen”, zei Lula in zijn toespraak op Charles Miller Square in São Paulo, tijdens het evenement georganiseerd door zeven vakbondscentra.

“We moeten een onmetelijke strijd leveren om de inflatie te verminderen en de inflatie om te zetten in een loonsverhoging, zodat mensen beter kunnen eten en leven”, zei hij. Lula verontschuldigde zich voor het feit dat hij de dag ervoor had gezegd dat ‘Bolsonaro alleen van de politie houdt’. “Ik wilde zeggen dat Bolsonaro alleen van het leger houdt, hij houdt niet van de mensen”, legde hij uit. “Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn excuses aan te bieden aan de politie, omdat ze vaak fouten maken, maar vaak redden ze veel werkende mensen en we moeten ze als arbeiders behandelen”, voegde Lula eraan toe.

Terwijl dit evenement plaatsvond, hielden aanhangers van Bolsonaro een andere bijeenkomst in de centraal gelegen Avenida  Paulista. Eerder liep Bolsonaro tussen regeringsgezinde demonstranten die zich hadden verzameld voor het hoofdkwartier van het Congres in Brasilia. Op een bepaald moment tijdens de wandeling stopte de president bij iemand die de bijeenkomst op Facebook aan het zetten was en hij zei dat hij was gekomen om “de mensen te begroeten die hier zijn in een vreedzame demonstratie ter verdediging van de grondwet, gerechtigheid en vrijheid.” Toch werden er bij deze bijeenkomst posters meegedragen waarin werd opgeroepen tot een militaire interventie en het Federale Hooggerechtshof werd aangevallen.

Brazilië houdt op 2 oktober algemene verkiezingen, waarin Bolsonaro herverkozen wil worden, maar waarvoor alle peilingen tot nu toe aan Lula een solide voorsprong toekennen.

Ámbito

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This