Politiek & Maatschappij

Inheemse mars in Brazilië om landbescherming te eisen

7 april 2022

Redactie

Inheemse volkeren verzamelden zich in Brasilia voor een tiendaags protestkamp om betere bescherming van hun land en rechten te eisen.

Duizenden inheemse bevolkingsgroepen hebbeb in de hoofdstad van Brazilië gemarcheerd om er bij het Congres op aan te dringen geen wetgeving aan te nemen die is voorgesteld door de extreemrechtse regering van president Jair Bolsonaro en die hun beschermde land zou openstellen voor commerciële mijnbouw en landbouw.

Volgens de Coalitie van Inheemse Volkeren van Brazilië (APIB) marcheerden afgelopen woensdag zo’n 6.000 mensen uit 176 verschillende groepen naar het Nationaal Congres in Brasilia als onderdeel van een tiendaags jaarlijks protest dat de bescherming van het inheemse land en de rechten eiste. Onder het zingen en meedragen van borden waarin Bolsonaro werd bekritiseerd, riepen de deelnemers op tot meer inheemse vertegenwoordiging in het parlement, waar momenteel geen inheemse gekozen functionarissen zijn.

Inheemse leiders en hun aanhangers zeggen dat de regering er niet in is geslaagd de illegale mijnbouw en ontbossing van inheemse reservaten te controleren. Ze beweren dat het gebrek aan controle de ontbossing in het uitgestrekte regenwoud vergroot, wat leidt tot meer gewelddadige botsingen tussen landindringers en lokale stammen.

Bolsonaro heeft gezegd dat inheemse volkeren te veel land hebben, wat de ontwikkeling van het land in de weg staat, en beloofde geen centimeter meer reservaten te erkennen. Milieuactivisten zeggen dat de reservaten het regenwoud van vernietiging redden.

Volgens APIB is 13 procent van het Braziliaanse grondgebied beschermd inheems reservaat, waarvan 98 procent in het Amazonegebied ligt. Maar 400 inheemse gemeenschappen worstelen nog steeds om hun voorouderlijk land erkend te krijgen.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This