Politiek & Maatschappij

Inheemse mars in Brazilië om landbescherming te eisen

7 april 2022

Redactie

Inheemse volkeren verzamelden zich in Brasilia voor een tiendaags protestkamp om betere bescherming van hun land en rechten te eisen.

Duizenden inheemse bevolkingsgroepen hebbeb in de hoofdstad van Brazilië gemarcheerd om er bij het Congres op aan te dringen geen wetgeving aan te nemen die is voorgesteld door de extreemrechtse regering van president Jair Bolsonaro en die hun beschermde land zou openstellen voor commerciële mijnbouw en landbouw.

Volgens de Coalitie van Inheemse Volkeren van Brazilië (APIB) marcheerden afgelopen woensdag zo’n 6.000 mensen uit 176 verschillende groepen naar het Nationaal Congres in Brasilia als onderdeel van een tiendaags jaarlijks protest dat de bescherming van het inheemse land en de rechten eiste. Onder het zingen en meedragen van borden waarin Bolsonaro werd bekritiseerd, riepen de deelnemers op tot meer inheemse vertegenwoordiging in het parlement, waar momenteel geen inheemse gekozen functionarissen zijn.

Inheemse leiders en hun aanhangers zeggen dat de regering er niet in is geslaagd de illegale mijnbouw en ontbossing van inheemse reservaten te controleren. Ze beweren dat het gebrek aan controle de ontbossing in het uitgestrekte regenwoud vergroot, wat leidt tot meer gewelddadige botsingen tussen landindringers en lokale stammen.

Bolsonaro heeft gezegd dat inheemse volkeren te veel land hebben, wat de ontwikkeling van het land in de weg staat, en beloofde geen centimeter meer reservaten te erkennen. Milieuactivisten zeggen dat de reservaten het regenwoud van vernietiging redden.

Volgens APIB is 13 procent van het Braziliaanse grondgebied beschermd inheems reservaat, waarvan 98 procent in het Amazonegebied ligt. Maar 400 inheemse gemeenschappen worstelen nog steeds om hun voorouderlijk land erkend te krijgen.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This