Politiek & Maatschappij

Hoogste Verkiezingstribunaal van Brazilië beschuldigt de partij van Bolsonaro van “kwade trouw”.

30 november 2022

Redactie

Het Hoogste Verkiezingstribunaal van Brazilië (TSE) heeft de rechtszaak afgewezen die was aangespannen door de extreemrechtse partij van Jair Bolsonaro om de resultaten van de laatste presidentsverkiezingen afgelopen oktober nietig te verklaren.

De Liberale Partij (PL) had het Verkiezingstribunaal verzocht om de stemmen van bepaalde machines af te wijzen, die volgens haar tijdens de tweede verkiezingsronde gecompromitteerd waren. Daardoor zou de linkse Luiz Inacio Lula da Silva nipt hebben gewonnen.

Maar de voorzitter van de TSE, Alexandre de Moraes, verklaarde dat de klacht van de PL “een overtreding van de democratische normen” was en dat het bedoeld was om “criminele en antidemocratische bewegingen aan te moedigen”. De rechtbank voegde eraan toe dat de rechtszaak “te kwader trouw” was aangespannen en legde de partij een boete op van 22,9 miljoen reais ($ 4,3 miljoen).

BBC Mundo

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This