Politiek & Maatschappij

Hoogste Verkiezingstribunaal van Brazilië beschuldigt de partij van Bolsonaro van “kwade trouw”.

30 november 2022

Redactie

Het Hoogste Verkiezingstribunaal van Brazilië (TSE) heeft de rechtszaak afgewezen die was aangespannen door de extreemrechtse partij van Jair Bolsonaro om de resultaten van de laatste presidentsverkiezingen afgelopen oktober nietig te verklaren.

De Liberale Partij (PL) had het Verkiezingstribunaal verzocht om de stemmen van bepaalde machines af te wijzen, die volgens haar tijdens de tweede verkiezingsronde gecompromitteerd waren. Daardoor zou de linkse Luiz Inacio Lula da Silva nipt hebben gewonnen.

Maar de voorzitter van de TSE, Alexandre de Moraes, verklaarde dat de klacht van de PL “een overtreding van de democratische normen” was en dat het bedoeld was om “criminele en antidemocratische bewegingen aan te moedigen”. De rechtbank voegde eraan toe dat de rechtszaak “te kwader trouw” was aangespannen en legde de partij een boete op van 22,9 miljoen reais ($ 4,3 miljoen).

BBC Mundo

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This