Politiek & Maatschappij

Hooggerechtshof Brazilië bevestigt uitspraak die Lula toestaat zich presidentskandidaat te stellen in 2022

18 april 2021

Redactie

De veroordelingen van de Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula Da Silva werden afgelopen donderdag vernietigd door het Hooggerechtshof van het land in een die de iconische figuur van de Arbeiderspartij (PT) toestemming geeft om in 2022 een nieuwe ambtstermijn te zoeken.

Lula (75), die vóór zijn vrijlating in 2019 in afwachting van hoger beroep 580 dagen in een gevangenis in Curitiba doorbracht, heeft na de uitspraak aangekondigd dat hij in feite “indien nodig een kandidaat zou zijn om de fascistische huidige president Jair Bolsonaro te verslaan”. Peilingen in Brazilië toonden aan dat Lula zou winnen met 52% van de stemmen tegen 34% in een hypothetische tweede ronde.

Lula werd in 2018 gevangengezet op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen van bedrijven die op zoek waren naar vette contracten bij staatsoliegigant Petrobras. Lula beweert dat hij onschuldig is en dat de zaak tegen hem een samenzwering was om hem politiek buitenspel te zetten. Hij wees ook naar het Amerikaanse ministerie van Justitie en naar de oliemaatschappijen in dat land.

De aanklachten tegen Lula vloeiden voort uit ‘Operatie Lava Jato’ (Operatie Wasstraat), een onderzoek dat de deksel lichtte van een grootschalig corruptieschema waarbij toppolitici en zakenlieden systematisch miljarden dollars van Petrobras overhevelden.

”Dat proces is sinds 2016 een grote leugen. Mijn advocaten hebben aangetoond en bewezen dat het een leugen en een farce was: de realiteit van het proces tegen mij was een PowerPoint die de aanklagers maakten en lieten zien dat ik een bende had opgericht (voor een illegale vereniging), maar zo was het niet”, zei Lula.

Het Hooggerechtshof stelde ook vast dat rechter Sergio Moro, die verantwoordelijk was voor het onderzoek naar Lava Jato, niet onbevooroordeeld heeft kunnen zijn. Uiteindelijk heeft hij de functie van minister van Justitie onder Bolsonaro aanvaard, die verkozen werd omdat Lula toen geen presidentskandidaat mocht zijn. Moro kreeg later ruzie met Bolsonaro en beschuldigde de president ervan zich te mengen in het onderzoek van de federale politie. Hij nam ontslag in april 2020.

Met betrekking tot de verkiezingen van volgend jaar zei Lula in een tv-interview: “Ik ben 75 jaar oud, ik ben van mening dat ik lichamelijk gezond ben, maar we kunnen iemand kiezen die de progressieve sectoren kan vertegenwoordigen.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This