Economie & Ondernemen

Het BBP van Brazilië daalt met 4,1 procent in 2020 en verslaat de sombere vooruitzichten

4 maart 2021

Redactie

De Braziliaanse economie kromp vorig jaar met 4,1 procent te midden van de pandemie, zo bleek uit gegevens op woensdag. Het is de ergste daling in decennia, maar niet zoveel als aanvankelijk werd verwacht als gevolg van geldoverdrachten aan de armen.

De grootste economie van Latijns-Amerika groeide in het vierde kwartaal met 3,2 procent, volgens het officiële statistiekbureau IBGE, meer dan de gemiddelde schatting van 2,8 procent in een Reuters-enquête onder economen.

“Mensen verwachtten dat we met 10 procent zouden dalen”, zei president Jair Bolsonaro, die de ernst van de pandemie heeft afgezwakt en zich heeft verzet tegen lockdowns.

“Wat de economie deed bewegen, was gedeeltelijk de noodhulp”, vertelde hij aan verslaggevers, eraan toevoegend dat zijn regering al het mogelijke heeft gedaan om de economie draaiende te houden.

Toch heeft een tweede golf van COVID-19 de afgelopen weken recordaantallen Brazilianen gedood, waardoor de economische vooruitzichten vertroebeld zijn en de vrees voor een nieuwe neergang begin dit jaar nog groter is geworden.

De daling over het volledige jaar 2020 was de ergste sinds de huidige IBGE-reeks in 1996 begon. De daling in 2020 was ook de ergste sinds een daling van 4,35 procent van het BBP in 1990, volgens gegevens van de centrale bank die teruggaan tot 1962, en de derde steilste in die reeks.

Onder de somberste voorspellingen bij het begin van de pandemie, schatten de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds dat het BBP van Brazilië in 2020 met respectievelijk 8 en 9,1 procent zou krimpen.

De stijging van 3,2 procent in het vierde kwartaal werd geleid door een groei van 2,7 procent in diensten, 3,4 procent groei in de consumptie van huishoudens en een stijging van 20 procent in investeringen in vaste activa, aldus IBGE.

“Vorig jaar hadden we een grote daling [in activiteit], maar met de noodhulp was die veel kleiner dan aanvankelijk voorspeld. Het had veel erger kunnen zijn, maar de overheidsfinanciën zijn nu erg kwetsbaar ”, zegt Alexandre Almeida, econoom bij CM Capital in São Paulo.

De geldoverdrachten van de regering aan miljoenen arme gezinnen bedroegen vorig jaar in totaal ongeveer 322 miljard real (€ 47,5 miljard), een fiscale impuls van ongeveer 4,5 procent van het BBP.

Mexico, dat bij lange na niet zo’n genereus pakket voor fiscale ondersteuning bood, zag zijn economie vorig jaar met 8,5 procent inzakken.

In de loop van het jaar liet alleen de Braziliaanse landbouw echter een positieve groei zien, 2 procent meer dan in 2019. De diensten en de consumptie van huishoudens daalden respectievelijk 4,5 procent en 5,5 procent als gevolg van COVID-19 en beperkingen om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Het BBP per hoofd van de bevolking daalde met 4,8 procent, zei IBGE, de sterkste daling sinds minstens 2000.

Uit cijfers van het IBGE blijkt dat de economische activiteit nog steeds 1,2 procent onder het niveau van eind 2019 en 4,4 procent onder het hoogtepunt van 2014 ligt.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Bolivia en eten, dan denk je al snel aan de aardappel, wel duizenden verschillende soorten. Maar er wordt meer verbouwd in dit land met drie klimaatzones, waardoor de keuken kan beschikken over een grote diversiteit aan ingrediënten. Toch is Bolivia nog weinig internationaal bekend vanwege zijn keuken of topkoks. In 2013 opende restaurant Gustu z’n deuren in La Paz, opgericht door de culinair ondernemer van een van ´s werelds toprestaurants, Noma uit Denemarken. Heeft dit tot nieuwe ontwikkelingen geleid in de Boliviaanse keuken?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This