Economie & Ondernemen

Guedes dringt aan op privatisering van Petrobras, aangezien de wereld afstevent op “een groene en digitale economie”

7 december 2021

Redactie

De Braziliaanse minister van Economische Zaken, Paulo Guedes, onderstreepte vorige week  dat het aangekondigde privatiseringsplan van de regering (zo’n 100 bedrijven) oliegigant Petrobras moet omvatten omdat de “toekomst groen is” en over niet zo veel jaar de waarde van ruwe olie nul zal zijn.

“Petrobras stelt niemand tevreden en is een tijdbom voor de overheid”, merkte Guedes op tijdens een virtueel evenement met andere autoriteiten waarin hij opnieuw bevestigde dat de “wereld afstevent op een groene en digitale economie”. De minister vergat niet te wijzen op de recente uitgebreide corruptiesituatie waarbij de oliegigant betrokken is geweest.

Over de mogelijke privatisering van de olie- en gasgigant Petrobras, die onder controle van de regering staat, maar met privéparticipatie en beursgenoteerde aandelen in São Paulo, New York en Madrid, begon de regering van president Bolsonaro de afgelopen maanden te na te denken. Volgens verklaringen van Bolsonaro is het idee geboren uit de sterke stijgingen van de brandstofprijzen, bijna 50% tot nu toe dit jaar, die samen met andere zaken de populariteit van de president aantasten, die zich in oktober 2022 herkiesbaar stelt.

Vorige maand klaagde Bolsonaro nog dat Petrobras hem alleen maar “hoofdpijn” bezorgt en hij betreurde het dat hij wordt verhinderd om in te grijpen in het brandstofprijsbeleid en de aanhoudende stijging van de totale kosten voor de economie. “Wat is er zo geweldig aan Petrobras die productierecords behaalt, als de voordelen eindigen in de zakken van aandeelhouders en niet ten goede komen aan de samenleving en de consumenten.”

Guedes voorspelde vorige week dat degenen die tegen de privatisering van Petrobras zijn, zullen eindigen op olievaten die over een paar jaar waardeloos zullen zijn, terwijl we naar een groene economische toekomst gaan. De orthodoxe econoom, die ook alle Braziliaanse overheidsbedrijven wil privatiseren, zei dat degenen die tegen een dergelijk beleid zijn en willen dat Petrobras in handen van de overheid blijft, alleen geïnteresseerd zijn in “opnieuw stelen”, verwijzend naar de miljarden dollars aan corruptie die werden gepleegd.

In feite vond de langdurige corruptie en het uitmelken van Petrobras-fondsen plaats tijdens de regeringen van de Arbeiderspartij (PT), onder leiding van ex-president Lula da Silva, die opnieuw naar voren komt als de belangrijkste tegenstander van Bolsonaro bij de verkiezingen van oktober volgend jaar.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This