Economie & Ondernemen

Guedes dringt aan op privatisering van Petrobras, aangezien de wereld afstevent op “een groene en digitale economie”

7 december 2021

Redactie

De Braziliaanse minister van Economische Zaken, Paulo Guedes, onderstreepte vorige week  dat het aangekondigde privatiseringsplan van de regering (zo’n 100 bedrijven) oliegigant Petrobras moet omvatten omdat de “toekomst groen is” en over niet zo veel jaar de waarde van ruwe olie nul zal zijn.

“Petrobras stelt niemand tevreden en is een tijdbom voor de overheid”, merkte Guedes op tijdens een virtueel evenement met andere autoriteiten waarin hij opnieuw bevestigde dat de “wereld afstevent op een groene en digitale economie”. De minister vergat niet te wijzen op de recente uitgebreide corruptiesituatie waarbij de oliegigant betrokken is geweest.

Over de mogelijke privatisering van de olie- en gasgigant Petrobras, die onder controle van de regering staat, maar met privéparticipatie en beursgenoteerde aandelen in São Paulo, New York en Madrid, begon de regering van president Bolsonaro de afgelopen maanden te na te denken. Volgens verklaringen van Bolsonaro is het idee geboren uit de sterke stijgingen van de brandstofprijzen, bijna 50% tot nu toe dit jaar, die samen met andere zaken de populariteit van de president aantasten, die zich in oktober 2022 herkiesbaar stelt.

Vorige maand klaagde Bolsonaro nog dat Petrobras hem alleen maar “hoofdpijn” bezorgt en hij betreurde het dat hij wordt verhinderd om in te grijpen in het brandstofprijsbeleid en de aanhoudende stijging van de totale kosten voor de economie. “Wat is er zo geweldig aan Petrobras die productierecords behaalt, als de voordelen eindigen in de zakken van aandeelhouders en niet ten goede komen aan de samenleving en de consumenten.”

Guedes voorspelde vorige week dat degenen die tegen de privatisering van Petrobras zijn, zullen eindigen op olievaten die over een paar jaar waardeloos zullen zijn, terwijl we naar een groene economische toekomst gaan. De orthodoxe econoom, die ook alle Braziliaanse overheidsbedrijven wil privatiseren, zei dat degenen die tegen een dergelijk beleid zijn en willen dat Petrobras in handen van de overheid blijft, alleen geïnteresseerd zijn in “opnieuw stelen”, verwijzend naar de miljarden dollars aan corruptie die werden gepleegd.

In feite vond de langdurige corruptie en het uitmelken van Petrobras-fondsen plaats tijdens de regeringen van de Arbeiderspartij (PT), onder leiding van ex-president Lula da Silva, die opnieuw naar voren komt als de belangrijkste tegenstander van Bolsonaro bij de verkiezingen van oktober volgend jaar.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

Zoals de Duitse internationale media-outlet DW opmerkte, waren Chinese bedrijven tot een paar jaar geleden relatief onbekend in Latijns-Amerika, maar hun directe investeringen in de regio bedragen sinds 2010 gemiddeld ongeveer $ 10 miljard per jaar, en dit heeft een zwaar schadelijk effect op de milieu, volgens de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This