Van de redactie

(Geen) linkse golf in Latijns-Amerika

1 februari 2023

Maja Haanskorf

De laatste maanden duiken in de media regelmatig artikelen op met de kop: ‘Nieuwe linkse golf in Latijns-Amerika’. Zeker na de herverkiezing van Lula da Silva tot president van Brazilië is dit het geval. Nu hebben immers de zes grootste economieën van het continent een ‘linkse’ president. Naast Brazilië zijn dat Chili, Peru, Argentinië, Colombia en Mexico. In Midden-Amerika schaart Honduras zich ook in dit rijtje.

De term ‘linkse golf’ verwijst naar de gelijknamige golf die rond de eeuwwisseling het grootste deel van het Latijns-Amerikaanse continent rood of roze kleurde na een periode van rechts en neoliberaal bestuur. In de meeste landen traden regeringen aan in alle schakeringen van het socialistische palet. Van de gematigde socialisten Lula in Brazilië en Michelle Bachelet in Chili tot Hugo Chávez in Venezuela en Evo Morales in Bolivia die een nieuw Latijns-Amerikaans socialistisch model nastreefden. De laatste was sowieso een noviteit: Morales was de eerste president van inheemse komaf in het continent. Van de grote landen bleven alleen Colombia en Mexico nog in rechtse handen.

Deze linkse regeringen hadden het economisch tij mee. De prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt waren torenhoog en de inkomsten uit de export ervan stoomden binnen. Hiermee konden de armoede en de ongelijkheid worden bestreden met behulp van allerlei sociale programma’s. Met succes, want zowel de armoede als de ongelijkheid, een hardnekkig zeer, bereikten het laagste peil ooit. De deceptie kwam met de instorting van de grondstoffenmarkt, waardoor de overheidsfinanciën terugliepen. Tegelijk kregen meerdere presidenten te maken met corruptiebeschuldigingen. Na circa vijftien jaar kenden de meeste landen weer een rechts bewind; als laatste land kreeg Chili in 2018 een rechtse president. Deze regeringen moesten het zien te rooien met een slechtere economie en ze zagen zich genoodzaakt te bezuinigen. Daar kwam in 2020 nog de coronapandemie bij.

Bevolking was zittende presidenten zat

Geen wonder dus dat de politieke slinger nu al weer de andere kant op gaat. De economische malaise is groot en de levensstandaard van veel Latijns-Amerikanen is enorm verslechterd. Het vertrouwen van de burgers in politici en politieke partijen is nog verder gedaald, een trend die al eerder te zien was. Het vertaalde zich bij de laatste verkiezingen in een, vaak nipte, overwinning van linkse kandidaten. Niet omdat de Latijns-Amerikanen uit ideologische overwegingen op ‘links’ stemden, maar simpelweg omdat ze de zittende presidenten al na één termijn zat waren. Dan blijft er niets anders over dan stemmen op een kandidaat van de oppositie, een linkse kandidaat dus. De term ‘linkse golf’ is dan ook absoluut niet van toepassing op het huidige Latijns-Amerika.

Als er al iets is wat de Latijns-Amerikaanse landen verbindt, is het wel de grote mate van polarisatie binnen de bevolking. Die is extreem in Brazilië, waar Lula met een miniem verschil won van zijn voorganger Bolsonaro en diens felste aanhangers de verkiezingsuitslag fraude noemen. In Chili, waar de jonge Gabriel Boric weliswaar met een groot stemmenverschil won, is het parlement in handen van rechts en zijn populariteit loopt hard terug. In Colombia lijkt Gustavo Petro, de eerste linkse president van het land, het makkelijker te hebben met een meerderheid in het parlement. Toch verliest ook hij aan populariteit, omdat hij niet in staat is snel te voldoen aan de verwachtingen van meer welvaart en een beter bestaan. In Peru is inmiddels totale chaos uitgebroken met de afgezette president Pedro Castillo en zijn even omstreden opvolger Dina Boluarte en een groot aantal doden onder de protesterende bevolking.

Het valt te verwachten dat bij volgende verkiezingen de linkse presidenten weer plaats moeten maken voor rechtse opvolgers, die dan weer de oppositie vormen. Tenzij ze erin slagen binnen hun termijn de economie vlot te trekken, de inflatie te beteugelen, de armoede drastisch te verminderen, de levensstandaard en werkgelegenheid te verhogen en daarmee het vertrouwen van de kiezers te krijgen. Vooralsnog wijst niets erop dat dit gaat lukken. Door de onzekere geopolitieke en economische toestand in de wereld zal dat immers een enorme uitdaging zijn. In Argentinië en Mexico, waar al eerder verkiezingen plaatsvinden (respectievelijk 2023 en 2024), maken de presidenten Alberto Fernández en Andrés Manuel López Obrador weinig kans herkozen te worden. Dan is het continent binnen vijf jaar weer ‘rood’ af.

 

Gerelateerde berichten

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Vijftig jaar na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973 blijkt het tekenen van een gezamenlijke verklaring van links en rechts over democratie en mensenrechten onmogelijk. De herdenking legt bestaande tegenstellingen in de samenleving bloot. Dat is geen argument om dan maar niet te herdenken, maar wel om – met erkenning van verschillen – te werken aan versterking van democratie en mensenrechten, zeker in een tijd met een grote extreemrechtse partij.

Lees meer
Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Veel mensen zullen niets hebben opgepikt van de Europa-Latijns-Amerikaconferentie op 17 en 18 juli in Brussel. Toch is het belangrijk nieuws dat voor het eerst sinds acht jaar regeringsleiders van de 33 landen van CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) en van de 27 landen van de Europese Unie weer met elkaar praatten. Ze spraken veel over sociaaleconomische samenwerking, maar over Oekraïne werden ze het niet eens.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This