Politiek & Maatschappij

Ex-president Lula van Brazilië vrijgesproken door het Hooggerechtshof

9 maart 2021

Redactie

Voormalig president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, is door een rechter van het Hooggerechtshof vrijgesproken van corruptie, waardoor de weg vrij is voor een mogelijke kandidaatstelling voor het presidentschap in 2022.

Lula, voor velen een links icoon, werd in 2019 vrijgelaten na 18 maanden gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld na een onderzoek – Operatie Wasstraat – naar een enorm omkoopschandaal dat politici en bedrijfsleiders in de val lokte. Maar rechter Edson Fachin van het Hooggerechtshof vernietigde de veroordelingen van Lula. Hij zei in een verklaring dat een rechtbank in de zuidelijke stad Curitiba niet het recht had om de vier zaken te berechten, die in plaats daarvan zouden moeten worden behandeld door een federale rechtbank in de hoofdstad Brasilia.

De uitspraak, die nog moet worden overwogen door het voltallige Hooggerechtshof, herstelt de politieke rechten van Lula, tenzij hij opnieuw wordt veroordeeld. Lula, president van 2003 tot 2010, zou in theorie tegenover huidig president Jair Bolsonaro kunnen staan. De rechtse zittende partij zal waarschijnlijk volgend jaar herverkiezing zoeken.

De nu 75-jarige Lula werd in 2018 veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens het ontvangen van een appartement aan het strand van een ingenieursbureau dat betrokken was bij het onderzoek naar Operatie Wasstraat. Dit werd later teruggebracht tot acht jaar en tien maanden. In 2019 kreeg hij nog eens twaalf jaar gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen van bouwbedrijven in de vorm van renovatiewerkzaamheden aan een landhuis. Maar in hetzelfde jaar werd hij vrijgelaten nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat beklaagden niet gevangen mogen worden gezet voordat hun beroepsprocedure is uitgeput. Lula had alle beschuldigingen ontkend en zei dat ze bedoeld waren om te voorkomen dat hij zich in 2018 opnieuw kandidaat zou stellen voor het presidentschap.

Het onderzoek naar Operatie Wasstraat begon in maart 2014. Het ging over beschuldigingen dat leidinggevenden van het staatsoliemaatschappij Petrobras steekpenningen hadden aangenomen van bouwbedrijven in ruil voor het toekennen van contracten tegen hoge prijzen. Lula’s Arbeiderspartij (PT) werd overspoeld door het schandaal na beschuldigingen dat een deel van deze fondsen nodig was om politici af te betalen en hun stemmen te kopen en om te helpen bij politieke campagnes.

Een verkiezingscampagne waarbij Lula betrokken zou zijn, zou grote verdeeldheid zaaien in een land waar de voormalige president nog steeds veel steun heeft, maar ook grote tegenstand ondervindt over zijn leiderschap. Een opiniepeiling die afgelopen zondag door Ipec werd gehouden, suggereerde dat Lula meer stemmen zou krijgen dan Bolsonaro – de enige politicus die dat zou lukken.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Al enkele jaren wordt Haïti in toenemende mate geteisterd door geweld. Dodelijke slachtoffers zijn aan de orde van de dag. Nog geen twee weken geleden kwamen tenminste vijftien mensen, onder wie twee bekende journalisten, om het leven bij een aanslag door schutters die er op motoren vandoor gingen. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli zag echter niemand aankomen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This