Politiek & Maatschappij

Duitsland zegt miljoenen toe om Brazilië te helpen het Amazoneregenwoud te beschermen

1 februari 2023

Redactie

Duitsland heeft tientallen miljoenen dollars toegezegd om Brazilië te helpen bij de verdediging van het Amazoneregenwoud, een cruciaal wereldwijd ecosysteem dat jarenlang verwoest werd onder de voormalige extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Tijdens een persconferentie in hoofdstad Brasilia afgelopen maandag kondigde de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Svenja Schulze aan dat Berlijn 38 miljoen dollar beschikbaar zou stellen voor het Amazon Fund, een internationaal mechanisme dat grotendeels wordt gefinancierd door Noorwegen en tot doel heeft ontbossing te voorkomen.

In 2019 ontbond Bolsonaro – die een grotere economische ontwikkeling in het Amazonegebied promootte en de milieuwaarborgen versoepelde – de stuurgroep die duurzame projecten selecteert om te financieren, wat Duitsland en Noorwegen ertoe bracht hun donaties te bevriezen. “Met de nieuwe regering en het team van president Luiz Inacio Lula da Silva en minister van Milieu Marina Silva hebben we een grote kans om het bos te beschermen en een nieuw perspectief te bieden aan de mensen die er wonen,” zei Schulze.

Duitsland beloofde ook 87 miljoen dollar aan leningen met lage rente voor boeren om aangetaste gebieden te herstellen en 34 miljoen dollar voor Braziliaanse staten in het Amazonegebied om het regenwoud te beschermen. “Ondanks alle moeilijkheden, de toename van ontbossing, de landroof, de branden, de erbarmelijke toestand van de inheemse bevolking, zien we dit als een kans om deze hele situatie om te keren”, zei Lula tijdens de persconferentie.

De aankondiging kwam kort voordat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz maandagmiddag in Brazilië landde, waarmee hij de eerste westerse leider was die Lula ontmoette sinds de Braziliaanse president eerder deze maand werd geïnaugureerd. De linkse leider, die Bolsonaro nipt versloeg in de tweede ronde van de verkiezingen in oktober, heeft beloofd te zullen strijden voor “geen ontbossing” in het Amazonegebied, waarvan ongeveer tweederde in Brazilië ligt.

Het regenwoud is van cruciaal belang voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en mensenrechtengroepen hadden het beleid van de regering-Bolsonaro aan de kaak gesteld als leidend tot een toename van vernietiging, evenals toenemende bedreigingen tegen inheemse gemeenschappen in de regio. De ontbossing in het Braziliaanse deel van het regenwoud is in december 2022 met 150 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens cijfers van de overheid, tot 218,4 vierkante kilometer vernietigd bosareaal.

Na de verkiezingsoverwinning van Lula had Greenpeace Brazilië de nieuwe Braziliaanse regering opgeroepen om de overheidsinstanties die belast zijn met de bescherming van het milieu weer op te bouwen – een maatregel die het “urgent” noemde. Human Rights Watch drong er ook bij Lula op aan om mensenrechten centraal te stellen in zijn beleid en om “wetshandhaving te versterken om de vernietiging van de Amazone en bedreigingen en aanvallen tegen bosverdedigers te bestrijden”.

Maandag zei Lula dat geld van het Amazonefonds zou worden gebruikt in noodsituaties, waaronder de inheemse gezondheidscrisis in Noord-Brazilië, waar de Yanomamibevolking lijdt aan ondervoeding en ziekten die door de illegale goudmijnindustrie naar hun regio zijn gebracht.

“Ik twijfel er niet aan dat er een genocidale houding was ten opzichte van inheemse gemeenschappen”, zei hij, waarbij hij de regering-Bolsonaro de schuld gaf van de verwaarlozing. Lula heeft vorige week een medische noodsituatie uitgeroepen in het Yanomamigebied, het grootste inheemse reservaat van het land.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This