Politiek & Maatschappij

Dilma Rousseff neemt het presidentschap van de Brics-bank op zich

29 maart 2023

Redactie

De voormalige president van Brazilië, Dilma Rousseff, is maandag aangetreden als president van de New Development Bank (NDB) van de Brics op het hoofdkantoor van de entiteit in Shanghai, China.

“Mevrouw Dilma Rousseff, de nieuw gekozen president van de NDB, begon haar eerste dag in functie op het hoofdkantoor van de NDB in Shanghai, China”, aldus de bank op Twitter.

Op 24 maart 2023 koos de Raad van Gouverneurs van de NDB Rousseff unaniem met onmiddellijke ingang tot president, een verantwoordelijkheid die zich uitstrekt tot juli 2025. Eerder had de eveneens Braziliaanse Marcos Trojyo de leiding over het presidentschap van de Brics-bank.

De bank van de Brics-landen, die bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, werd in 2014 opgericht, toen Dilma Rousseff president van Brazilië was. Het doel was om middelen te mobiliseren voor infrastructuur en duurzame ontwikkelingsprojecten in deze vijf Brics-landen en andere opkomende markteconomieën en ontwikkelingslanden”.

In 2021 heeft de NDB als nieuwe lidstaten Bangladesh, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay toegelaten, hoewel die niet zoveel aandelen in de bank bezitten als de Brics-landen.

Foto: Courtesy NDB

Telesur

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This